Chosen
Reprezentantul unei specii de reptila neo-zeelandeza din specia Tuatara, unul dintre ultimii descendenti ai dinozaurilor uriasi din Cretacic, va deveni tata la venerabila varsta de 111 ani, anunta FoxNews.
Masculul Henry alaturi de perechea sa, Mildred, si ea in varsta de aproape 80 de ani, au conceput 12 oua, aflate in prezent in incubatorul Muzeului Southland din Noua Zeelanda. Henry a trait in incinta muzeului inca din 1970 si nu a aratat interes pentru sexul opus pana de curand, cand medicii i-au identificat si extirpat o tumora canceroasa din zona genitala. Cercetatorii i-au asigurat acestuia compania a trei femele iar urmatoarele oua sunt asteptate in luna martie a anului 2009.
Dovada conform careia cainii pot simti gandurile oamenilor a fost prezentata astazi in cunoscuta publicatie de specialitate din Marea Britanie, Biology Letters, in urma unui studiu efectuat de o echipa de medici, condusa de Dr. Atsushi Sensu, de la Universitatea de Medicina din Londra.
Oamenii de stiinta au observat de mai mult decenii ca una dintre reactiile organismului uman, cascatul, este contagios. Este suficient ca o persoana sa vada, chiar si la televizor, o alta persoana cascand, pentru a declansa aceeasi reactie a corpului uman. Desi nu exista o explicatie medicala a acestui fenomen, cercetatorii au observat ca acesta se manifesta si la cimpanzei si macaci. Faptul ca indivizii care sufera de autism nu prezinta nicio asemenea reactie i-a determinat pe medici sa creada ca acesta este un caz surprinzator de empatie – forma de intuire afectiva.
Un grup de turisti americani, aflat in excursie in statul Florida, a reusit sa filmeze o creatura bizara, de mici dimensiuni, creatura pe care oamenii aflati la fata locului au catalogat-o drept un extraterestru, sustin la unison agentiile de presa din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
Vietatea nu parea sa fie mai inalte de 90 de centimetri si a fost surprinsa din greseala de camera de filmat a lui Lloyd Deneau, unul dintre turistii aflati la fata locului. Deneau jura ca imaginile nu sunt trucate, si chiar daca nu sunt suficient de clare, pot fi confirmate de zecile de persoane aflate in acel moment in apropierea sa.
Microsoft a lansat un proiect revolutionar de cercetare destinat creerii unui software care va lua locul lui sistemului de operare Windows, cand acesta va fi retras.
Denumit Midori, noul sistem de operare a creat deja valuri in randul informaticienilor din intreaga lume, dupa ce primele informatii despre Midori au fost publicate in prestigiosul Software Development Times. Midori este inca un sistem de operare la care se lucreaza, multe dintre caracteristicile acestuia nefiind inca pe deplin dezvoltate si aprobate.
Cu toate ca Windows este reprezentativ pentru o perioada in care oamenii din intreaga lume au folosit intensiv acest sistem de operare in activitatile zilnice, dezvoltarea continua a conceptului de IT i-a determinat pe cei de la Microsoft sa dezvolte un nou sistem destinat inlocuirii Windows-ului, despre care expertii companiei cred ca nu va putea tine pasul cu dezvoltarea informaticii, nici macar pe termen scurt.
Schimbarile imprevizibile de temperatura ne dau multora dintre noi batai de cap in ceea ce priveste modul in care ar trebui sa ne imbracam si sa ne incaltam intr-o zi mai racoroasa, dar care poate deveni caniculara spre amiaza.
Un cunoscut producator de incaltaminte s-a gandit la o solutie menita sa ne usureze multora dintre noi alegerile: pantofi sport care pot deveni oricand sandale la doar …un femoar distanta.
T-Rex, masivul dinozaur carnivor din Cretacic, considerat cel mai mare pradator din istoria Terrei, nu ar fi reprezentat, nici pe departe, un oponent pentru stramosul rechinilor albi contemporani, se arata intr-un studiu al cercetatorilor australieni, publicat in revista de specialitate, Journal of Zoology.
Masurand si peste 20 de metri lungime, cu o greutate de cel putin 100 de tone, Carcharodon megalodon, uriasul rechin preistoric, putea genera o forta de pana la 18,2 tone intr-o singura muscatura, este rezultatul testelor computerizate, efectuate de oamenii de stiinta.
Cel putin, aceasta este concluzia sumbra a ultimului studiu asupra populatiilor de elefanti africani, efectuat de catre zoologii din cadrul Universitatii din Washington.
Studiu a avut ca punct de pornire situatia elefantilor africani si a braconajului pentru fildesii acestora, care a luat amploare inca din anul 1989.
Desi pisica de mare desemna acea specie marina, de dimensiuni mici sau medii, intalnita in general in apropierea coastelor si a recifelor de corali, biologii marini au putut confirma existenta unei a doua specii, de dimensiuni gigantice, care traieste in adancurile oceanelor lumii, anunta National Geographic.
Noua specie, care poate atinge si doua tone per exemplar reprezinta inca o necunoscuta pentru specialisti. Dimensiunile unui singur exemplar pot ajunge, conform primelor observatii, pana la opt metri latime, desi se estimeaza ca acestea pot creste direct proportional cu durata de viata a animalelor.
Canadian Broadcasting Corporation a relatat cazul unei femei aflata la cules de fructe de padure alaturi de mama sa, care a avut o intalnire cu Sasquatch, echivalentul canadian al lui Big Foot.
Cele doua se aflau intr-o excursie prin zona de nord-vest a orasului Ontario, cand au observat silueta inconfundabila a controversatului hominid american.
Helen Pahpasay a declarat ca intalnirea neasteptata cu ciudata creatura le-a speriat serios. Sasquatch s-a apropiat curios de masina cu care cele doua femei se pregateau sa se intoarca acasa.
Odata ce le-a observat, ciudatul hominid de dimensiuni gigantice s-as speriat la fel de tare ca cele doua femei si a fugit spre desisurile padurii, unde si-a pierdut usor urma.
Intregul incident s-a petrecut in padurile Grassy Narrows la circa 200 km de Winnipeg.
Oamenii au pescuit excesiv uriasii rechini-balena. Un studiu aprofundata demonstreaza ca cei mai mari pesti din lume au ajuns astfel la scaderea accelerate a taliei, ca un rezultat direct al presiunii umane.
Populatia de rechini-balena din apeleVestului Australiei a scazut cu peste 40 % in ultima decada. Pe langa acest aspect negative, studiul vine cu inca o noutate ingrijoratoare : A scazut semnificativ numarul exemplarelor de talie mare, din ce in ce mai putini rechini cu lungimea de peste 12 m fiind observati de oceanologi.
Un exemplar extrem de rar din specia australiana Atelomycterus macleayi, a fost sustras de hoti dintr-un parc acvatic din Hampshire, se arata intr-un comunicat al politiei locale, citat de Sky News.
Furtul este cu atat mai grav cu cat femela de rechin este singura de acest gen din Marea Britanie, specia australiana fiind una extrem de rara, anunta Peter Newman,proprietarul parcului acvatic. Acesta declara ca nu a auzit niciun zgomt, dar ca i s-a parut ciudat ca luminile din sala rechinilor erau aprinse in miez de noapte.
Satelitii misiunii americane Themis au inregistrat in direct o violenta explozie magnetica care a iluminat cerul noptii arctice.
“Am descoperit misterul aurorei boreale”, anunta intr-un raport NASA fizicianul Vassilis Angelopoulos, responsabilul stiintific al misiunii Themis.
Testele efectuate asupra a doua fire de par descoperite in nord-estul Indiei dovedesc ca Yeti, cunoscut europenilor si ca Omul Zapezilor, exista in realitate, este anuntul soc facut de cercetatorii britanici, citati de DailyMail.
Echipa de specialisti care a analizat mostrele de par, lungi de 33 respectiv 44 de milimetri, a fost incapabila sa le asocieze cu o specie cunoscuta zoologilor. „Cele doua fire de par reprezinta dovada clara ca o primata uriasa, posibil acel Yeti din povestirile localnicilor, a existat si, probabil mai exista, in Asia. Probabil datorita zonei greu accesibile, misteriosul animal a reusit sa stea departe de privirile oamenilor”, sustine Ian Redmond, coordonatorul echipei de cercetatori.
Solzii pestelui african Polypterus senegalus vor oferi modelul pentru viitoarele armuri ale soldatilor americani, se anunta intr-un raport al Pentagonului citat de Reuters.
Armura naturala, deosebit de eficienta in prevenirea atacurilor venite din partea pradatorilor, a lui Polypterus senegalus, l-a ajutat pe acesta sa supravietuiasca peste 100 de milioane de ani, declara specialistii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.
Mai mult de 100 de specii de lilieci au fost descoperite in cadrul unui perimetru de doua hectare din padurea ecuatoriala din Ecuador.
Printre speciile desoperite s-au aflat si cateva total noi, necunoscute pana in prezent forurilor zoologice. Melanjul acestui numar impresionant de specii descoperit in Statia Biodiveritatii din Tiputini face ca acest loc sa fie zona cu cea mai mare concentratie de lilieci de pe Terra.
Cercetatorii aflati in cautarea vietii din adancurile Pamantului au anuntat descoperirea unor bacterii unice, care traiesc la 1.7 kilometri sub pamant. Acestea sunt organizate in comunitati de microbi, in adancul unei mine de platina din Africa de Sud.
Adancurile pamantului adapostesc multi microbi unici, care sunt greu accesibili, din cauza mediului in care traiesc. Studiind minele Africii de Sud, cercetatorii au ocazia sa cunoasca mai bine acest habitat unic.
Compania Google Inc. este hotarata sa depaseasca recordul de audienta atins de Wikipedia, lasand online o noua enciclopedie, numita „Knol” – termen derivat din englezescul knowledge (cunoastere), anunta San Francisco Chronicle.
Knol a fost lansata, in realitate, in urma cu sapte luni, fiind accesibila doar utilizatorilor care plateau in schimbul informatiilor. Schimbarea propusa de Google va da acces liber oricarei persoane care doreste sa se informeze sau care doreste sa posteze informatii conform cerintelor Knol.
Procurorii filipinezi au trimis in fata instantelor un bastinas, acuzat ca a ucis si a mancat o acvila filipineza, considerata de ornitologi ca fiind cea mai rara specie de acvile din lume.
Brian Balom, un fermier de 22 de ani, risca sa-si petreaca urmatorii 12 ani din viata in inchisoare pentru ca a vanat o acvila filipineza (Pithecophaga jeffery).
Aceasta nu este doar cea mai inalta specie de acvila din lume, cu o lungime a corpului de 1,2 m, ci si cea mai rara. Se estimeaza ca mai supravietuiesc circa 250 de exemplare in insulele Luzon, Samar, Leyte si Mindanao, din arhipelagul filipinez.
Povestea a indignat deopotriva opinia publica si autoritatile filipineze pentru ca este vorba de o acvila salvata din captivitate si eliberata in jungla cu scopul de a ajuta, pe cat posibil, redresarea speciei. Acvila a fost recuperata de autoritati in anul 2006 si dupa o perioada de acomodare, a fost eliberata in jungla in luna martie a acestui an.
Ramasitele acvilei au fost descoperite intr-un parc national pe baza semnalelor emise de aparatul de monitorizare cu care a fost echipata pasarea de prada.
Biran Balom a declarat politiei ca a impuscat pasarea cu ajutorul unei arme cu aer comprimat, dupa care a mancat-o pe loc alaturi de prietenii sai. Acesta a mai declarat ca este analfabet si ca nu stia ca aceasta acvila este strict protejata atat de legea filipineza, cat si de legile internationale.
Restaurantele si hotelurile care servesc, in mod traditional, preparate din carne de caine, vor fi nevoite sa scoata acest ingredient din meniuri, sau sa isi opreasca activitatea pe perioada desfasurarii Jocurilor Olimpice, anunta publicatia ShanghaiDaily.
Autoritatile chineze dau curs, astfel, cererilor internationale privind respectarea tabuurilor legate de consumul carnii de caine in tarile occidentale. Protestele legate de acest aspect al bucatariei traditionale chineze au inceput imediat dupa ce Beijing a castigat dreptul de a organiza Olimpiada de vara din 2008.
Sute de pui de pinguini au fost gasiti morti pe coastele tropicale braziliene, in apropiere de Rio de Janeiro, dupa ce inotasera pana aici din Antarctica si Patagonia, anunta autoritatile din Brazilia, citate de Discovery News.
Daca descoperirea cadavrelor de pinguini tineri nu este ceva neobisnuit, unii dintre ei cazand prada puternicilor curenti oceanici din Stramtoarea Magellan, numarul mare al puilor morti de pe plajele braziliene este unul imens, neexistand vreo alta referire la un dezastru asemanator in istoria statului sud-american.
Statele Unite ale Americii au reintrodus lupii cenusii pe lista rosie a animalelor amenintate cu disparitia, dupa ce in luna martie a acestui an, autoritatile anuntau deschiderea sezonului de vanatoare la lupi, dupa un deceniu de interdictii, anunta DiscoveryNews, citand o decizie a unui tribunal american.
Judecatorul federal Donald Molloy a luat controversata decizie vineri, interzicand pe termen nelimitat vanarea lupilor cenusii in statele Montana, Wyoming si Idaho. Acesta nu a precizat, insa, daca hotararea este una definitiva. In cele trei state americane, populatia de lupi a crescut in ultimul deceniu la aproape 2000 de exemplare, dupa eforturi prelungite ale autoritatilor de a salva specia de la extinctie.
Medicamentele contra malariei vor fi oferite gratuit copiilor si femeilor gravide din Republica Congo.
Oficialii O.N.U. declara ca anual malaria ucide circa 21 000 de copii sub varsta de 5 ani.
In ciuda masurilor luate de acestia pentru ca medicamentele contra malariei sa fie oferite gratuit, Ministrul Sanatatii din Republica Congo, Emilienne Raoul a atentionat ca medicamentele oferite gratuit ajung deseori sa fie vandute in strada sau in tarile vecine.
In curand, femeile vor putea da nastere la varsta de 100 de ani, datorita tratamentelor avansate de fertilitate, prezic oamenii de stiinta.
In aproximativ 30 de ani, femeile de orice varsta, de la adolescente pana la pensionare, vor putea concepe cu succes, deoarece infertilitatea este definitiv eradicata, anunta cercetatorii.
Expertii spun ca tehnica avansata prin intermediul careia celule ale pieli sunt folosite pentru obtinerea spermatozoizilor si ovulelor, pentru a crea embrioni umani in laborator, va permite curand femeilor sa-si intemeieze o familie la orice varsta, fara a mai fi conditionate de ceasul biologic.
Doua laboratoare sud-coreene ofera iubitorilor de animale sansa de a-si clona cainele preferat contra sumei de 50.000 de lire sterline (aproximativ 100.000$), anunta DailyMail.
Unul dintre laboratoare, Sooam Biotech, a anuntat prin purtatorul sau de cuvant ca a onorat deja prima comanda si a clonat un ogar afgan, numit „Missy”, patruped apartinand managerului general de la firma americana BioArtsInternational.
Substantele asemanatoare marijuanei sunt produse chiar de pielea noastra si sunt necesare intretinerii starii de sanatate a acesteia.
Pielea face parte din categoria componentelor corpului uman care poate produce endocanabinoide, insa cel mai mare producator de endogeni este chiar creierul.
In ceea ce priveste compozitia pielii, acesti compusi ajuta glandele sebacee sa ne protejeze de factorii daunatori din mediu, cum ar fi efectele razelor solare sau ale vantului.
Pentru persoanele nevazatoare cautarea pe Internet sau chat-ul cu amicii reprezinta o imposibilitate trista. Cu toate acestea, oamenii de stiinta anunta ca vor fi dezvoltate in curand, doua noi directii tehnologice care promit sa faca posibila acesarea datelor si a graficii inclusiv pentru comunitatea nevazatorilor.
Sistemul Pulse Smartpen care va fi pus in vanzare in decursul acestei luni, are capacitatea de a inregistra si a sincroniza orice data pe care o aude sau o tasteaza utilizatorul nevazator de PC.
Pe de alta parte, un alt sistem revolutionar, denumit WebAnywhere, este o retea libera de Internet care s-a lansat tot in decursul acestei luni.
WebAnywhere lucreaza ca un sintetizator de voce care poate converti un text de pe un site, intr-un discurs electronic care explica utilizatorului toate caracteristicile si functionalitatile unui site, portal sau casuta de e-mail.
Cea mai mare si mai stralucitoare stea din Calea Lactee a fost descoperita recent de astronomii NASA, se anunta intr-un comunicat citat de DailyMail.
Steaua uriasa, botezata Peony, lumineaza de 3,2 milioane de ori mai puternic decat o face Soarele, in chiar centrul galaxiei noastre. Chiar daca prezenta sa era deja cunoscuta specialistilor, oamenii de stiinta nu au putut calcula pana de curand intensitatea acesteia. Doar recent, folosind imaginile in infrarosu culese de Telescopul Spitzer, astronomii NASA au putut penetra norul de praf stelar care inconjoara misterioasa formatiune celesta.
Contrar credintelor, cel mai iute muschi apartine micutelor pasari cantatoare. Situate in larinx-ul pasarilor, acesta este capabil de contractii de sutimi de secunda, conform unui studiu efectuat in premiera de o echipa de ornitologi americani.
Expertii s-au intrebat de multe ori in trecut daca toate cantecele pasarilor sunt datorate interactiunii pasive a aerului care se misca intre muschii vocali sau este obtinut printr-un control neuromuscular direct.
“Am studiat muschii vocali ai porumbeilor si am foat uluit de viteza cu care acestia se miscau”, declara ornitologul Coen Elemans, din cadrul Universitatii din Utah, Statele Unite. “Totusi, porumbeii scot sunete lente si atunci m-am hotarat sa studiez muschii vocali ai pasarilor cantatoare”, continua profesorul Elemans.
Expertii din cadrul Muzeului de Istorie Naturala din Londra se mandresc cu faptul ca au putut identifica si cataloga specii de pe intreaga suprafata a globului, de la pasari, mamifere, insecte pana la serpi. Cu toate acestea, ei nu isi pot da seama carei specii apartine gandacul decorat cu rosu si negru care a aparut chiar in gradina muzeului.
Insecta, in forma de migdala, care are marimea unui bob de orez, a fost remarcat in martie 2007, in copacii care dateaza din secolul XIX.
In numai trei luni, a devenit cea mai intalnita insecta din gradina muuzeului si din parcurile inconjuratoare.
Populatia de diavoli tasmanieni este lovita de cativa ani de o boala crunta, facand ca in numai cativa ani numarul exemplarelor sa scada dramatic, anunta cercetatorii de la Universitatea din Tasmania, care monitorizeaza evolutia acestei specii.
O forma rara de cancer facial se raspandeste cu rapiditate intre membrii care populeaza insula Tasmania. Cu toate acestea, in cazul acestei specii, instinctul de supravietuire a fost mai puternic, prin urmare femele raman gestante la varste mult mai mici decat inainte.
Dupa cum am promis vom posta un nou serial foarte interesant.
Serialul a făcut furori, ne-a speriat ÅŸi ne-a amuzat. “The Twilight Zone”/ “Zona crepusculară” a fost ÅŸi va rămâne unul dintre cele mai apreciate seriale realizate vreodată.
Zilnic vom posta cate un episod.
Vizionare placuta!
O echipa de cercetatori, condusa de profesorul Edward Gibson de la Universitatea din Illinois, a descoperit un limbaj amazonian, folosit de circa 300 de vorbitori, in care nu exista conceptul numerelor, anunta ScienceDaily.
Tribul numit Piraha, care traieste intr-o zona greu accesibila din nord-vestul Braziliei, nu are niciun termen care sa defineasca numarul „1”, asa cum nu are pentru niciun alt numar. Pentru a defini o cantitate, membrii tribului folosesc cuvinte ambigue: „mult”, „putin” sau „cateva”, fara a fi capabili sa defineasca o multime determinata.
Pentru reducerea traficului si a poluarii pe perioada Olimpiadei de la Beijing, agentiile auto chineze isi incurajeaza clientii sa foloseasca bicicletele pe perioada evenimentului sportiv, a anuntat un oficial chinez, citat de agentia de presa Ria Novosti.
Automobilele sunt considerate drept principala sursa a poluarii din capitala Chinei. De asemenea, aglomeratia provocata de cele 1000 de masini noi care apar pe strazile Chinei in fiecare zi, va fi redusa substantial daca soferii vor folosi traditionalele biciclete incepand cu 8 august 2008, data inceperii Olimpiadei.
Oamenii de stiinta au anuntat descoperirea unui nou recif de corali, posibil cel mai mare din Atlanticul de Sud. Situat in preajma Abrolhos Bank din largul coastelor statului brazilian Bahia, reciful este studiat in premiera de mai multe echipe de cercetatori.
Oceanologi din cadrul Conservation International, Universitatea Federala Espirito Santo si Universitatea Federala din Bahia au anuntat ca au descoperit noul refugiu marin pe baza marturiilor pescarilor locali, care aminteu adeseori de existenta unui posibil recif, inca neexplorat.
Ecosistemul de la Albohoros Bank este unul dintre cele mai importante recife de corali din Oceanul Planetar pentru ca adaposteste un numar record de specii de vietuitoare marine precum corali, pesti si moluste. Multe dintre aceste specii sunt endemisme, nemaifiind intalnite decat in apele acestui recif.
Cel putin o treime dintre coralii lumii se afla pe cale de disparitie, se arata intr-un raport socant, citat de Daily Mail.
Studiul, de o amploare nemaintalnita, arata ca peste 200 de specii de corali din intreaga lume vor disparea in numai cativa ani, avand efecte devastatoare pentru flora si fauna marina. Rezultatul studiului i-a socat pe oamenii de stiinta, cei care in urma cu 10 ani anuntau ca numai 13 specii erau amenintate.
Virgin Galactic, o companie de turism spatial, le ofera, mai nou, celor interesati, posibilitatea de a calatori in spatiu in schimbul unei sume de numai 200 000 de dolari, cu mult mai putin decat preturile percepute pana in prezent de alte companii similare, se anunta in editia online a publicatiei ruse, Pravda.
Chiar daca pretul este unul ridicat pentru cei mai multi dintre noi, agentia anunta ca, pana in prezent, pe lista de asteptare s-au inscris peste 250 de persoane dornice sa calatoreasca in afara spatiului terestru. Zborurile vor avea loc incepand cu anul 2010, atunci cand Virgin Galactic promite ca va lansa prima naveta spatiala, la o altitudine de circa 100 de kilometri.
Dupa ce putine dintre vestigiile celor 7 minuni ale lumii au supravietuit pana in timpurile noastre, s-a simtit nevoia stabilirii unor alte 7 minuni ale lumii moderne, pentru a li se recunoastea valoarea si aportul pe care il aduc la mostenirea culturala mondiala.
De curand, patrimoniul UNESCO s-a imbogatit cu propriile 8 minuni naturale ale lumii, care vor fi protejate si conservate, fiind considerate “valori exceptionale ale umanitatii”.
Saryarca din Kazahstan, Rezervatia Fluturelui Monarh din Mexic, zona tectonica Sardona din Elvetia, Joggins Fossil Cliffs din Canada, Parcul National Sanqingshan din China, Lagunele din Noua Caledonie, Insula Surtsey din Islanda si arhipelagul Socotra din Yemen, cunoscut si sub numele de „Insulele Galapagos ale Oceanului Indian”, sunt “printre cele mai frumoase lucruri pe care natura le-a creat”, dupa cum a declarat David Sheppard, presedintele Programului de Protejare, si in acelasi timp, persoana care a recomandat locatiile.
Doua submarine rusesti vor studia pentru prima data adancimile lacului Baikal, ca parte a unui proiect stiintific intreprins de Academia de Stiinta din Rusia, a declara un purtator de cuvant al acesteia, citata de agentia de presa Ria Novosti.
Cele doua submersibile, botezate Mir-1 si Mir-2, vor efectua nu mai putin de 60 de scufundari in cel considerat cele mai adanc lac al lumii. Aflat in Patrimoniul UNESCO, lacul Baikl are o adancime de 1637 de mtri si contine 20% din rezervele mondiale de apa dulce.
Scheletul unui mamut lanos, vechi de 14.500, a fost expus la Public Museum din Milwaukee, dupa ce a fost descoperit pe teritoriul american in 1994, se anunta in editia online a CNN.
Specimenul este unul deosebit, avand in vedere ca, exceptand o coasta si cateva oase ale cozii, este cel mai bine conservat exemplar, descoperit vreodata in Statele Unite ale Americii.
Un Mastiff Tibetan a devenit cel mai scump caine din lume, dupa ce a fost cumparat de o chinezoaica cu 352 000 lire. Ca un pazitor de turma in Tibet, cainii din aceasta rasa sunt recunoscuti pentru tenacitatea cu care apara turmele de pradatori de marimea lupilor si
chiar a leoparzilor.
Cei mai mari poluatori ai lumii s-au pus, in sfarsit, de acord asupra faptului ca este necesara reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, insa diferentele de opinie dintre liderii acestor tari cu privire la modul in care scopul ar trebui indeplinit, va mai prelungi inca o perioada agonia planetei.
Schimbarea climatului a fost unul dintre cele mai importante subiecte pe lista de discutii de anul acesta din cadrul intalnirii G8, care a avut loc in Japonia.
Oamenii de stiinta avertizeaza ca nivelul de emisii de gaze trebuie redus cat mai repede, pentru a nu afecta iremediabil climatul.
Muzeul de Stiinte ale Naturii din Virginia a confirmat recent ca un stromatolit fosil cu o vechime de apoximativ 500 000 ani, a fost descoperit in Boxley Blue Ridge Quarry, o locatie in apropiere de Roanoke, Virginia.
Acest specimen fosil este primul stromatolit intact descoperit in Virginia. Pe langa aceasta, stromatolitul prezinta unul dintre cele mai complete si bine conservate “capete” dintre toate fosilele acestie specii, descoperite pana in prezent. Diametrul sau este in jur de 170 centimetri si cantareste 2 tone.
Un stromatolit este o aglomeratie vegetala produsa in apele litorale de mica adancime, printre increngaturi de alge de diferite specii, care prind in interiorul aglomeratiei respective particule de nisip si conglomerate de mal si argila. In prezent sunt foarte rare, dar fosilele lor sunt printre primele evidente ale vietii pe Terra.
Nuntile organizate in spatiu nu mai reprezinta un deziderat indepartat, se anunta in editia online a MSNBC.
Compania japoneza First Advantage in colaborare cu agentia americana Rocketplane Global Inc. organizeaza nunti la bordul navelor spatiale pentru suma de 2,3 milioane de dolari. De asemenea, tinerii casatoriti isi vor putea petrece noaptea nuntii in spatiul cosmic. De fapt, exista mai multe voci care sustin ca sexul in spatiu deja a avut loc desi NASA refuza sa comenteze prea mult pe marginea acestui subiect.
Dupa cateva decade in care a sapat intr-o cariera de fosfat din Florida, paleontologul Franck Garcia a facut o descoperire care va ramane in istorie: fosilele unei creaturi asemanatoare lamantinului au dus la declararea oficiala a unei noi specii.
Acestuia i-au trebuit cateva decade si aproximativ 70 de fosile pentru a pune cap la cap evolutia acestei specii disparuta cu mult timp in urma, denumita Nanosiren Garciae.
Paleontologul a gasit pentru prima data fosilele unui animal ciudat in anii ’60, intr-o mina de fosfat. Si-a extins cercetarile in zona, gasind mai multe urme ale existentei acestor animale.
Se pare ca specia a disparut intr-o vreme in care cele doua Americi erau inca conectate.
In cadrul unei expeditii a Universitatii din Chicago la Tell Edfu, in sudul Egiptului, s-au descoperit noi informatii referitoare la un aspect putin cunoscut si inteles al Egiptului antic: dezvoltarea primelor orase ale unei culturi, cunoscuta in special pentru arhitectura sa monumentala.
Activitatea de anul trecut a scos la suprafata nenumarate urme ala unor silozuri care contineau resturi ale primelor tipuri de grau dezvoltate de catre agricultorii Egiptului antic.
“Munca noastra de la Edfu este extrem de importanta, deoarece am evidentiat pentru prima data in istorie societatea urbana a vechilor egipteni, alaturi de birouri, centre de administratie, ateliere de manufacturi, case de locuit, adaposturi, silozuri si strazi. Toate acestea erau, de fapt, parghii ale controlului si puterii faraonilor.”, declara Nadine Moeler, profesor in cadrul Universitatii din Chicago.
Conform unui raport al World Wildlife Fund, organizatia cea mai importanta in domeniul protectiei faunei mondiale, tigrii bengalezi din rezervatiile nepaleze sunt pe cale de extincite accelreata datorita braconajului patronat de asa-zisa Mafie a Tigrilor.
Exeplul cel mai recent si mai dramatic vine din recensamantul efectualt de WWF in rezervatia Suklaphanta din Nepal. Daca in anul 2005, intre 20-50 de tigri traiau intre granitele rezervatiei, anul acesta recensamantul a scos la ivela ca numarul de tigri din aceeasi rezervatie este undeva intre 6-14 tigri.
In jurul anului 2 300 i.e.n. un acrobat antic a fost ucis in cadrul unuei crude si bizare ceremonii de sacrificare undeva in nord-estul Siriei contemporane, conform unui nou studiu aparut in ultimul numar al prestigioasei reviste Antiquity.
Ramasitele acrobatului, alaturi de fosile de cai, care par a fi fost victime in cadrul aceluiasi sacrificiu, au iesit la iveala in urma sapaturilor din jurul unei cladiri din anticul oras sirian, Nagar. John Oates, seful expeditiei arheologice, declara ca a fost stupefiat de aceasta descoperire macabra, unica pana in prezent.
O mandibula completa a unui Homo Erectus a fost descoperita in Casablanca de catre o echipa mixta de arheologi, franceza-marocana.
Acesta mandibula este cea mai veche fosila umana descoperita in urma excavatiilor stiintifice in Maroc. Studiul va ajuta la stabilirea rolului pe care l-a avut zona de nord a Africii in popularea sudului Europei. O fosila asemanatoare a mai fost dezgropata in 1969, dar la momentul respectiv, aceasta nu a fost incadrata intr-un context arheologic. Insa nu este si cazul noii fosile dezgropate in luna mai a acestui an, ale carei caracteristici se potrivesc cu prima fosila.
Morfologia acestor ramasite este diferita insa de cea a celor trei mandibule gasite in Algeria, care au fost folosite in 1963 pentru a defini varietatea nord-africana a speciei Homo Erectus, cunoscut si sub denumirea de Homo Mauritanicus, care popula planeta in urma cu 700 000 de ani i.Cr.
Furtul de peste din mari si oceane are loc in fiecare zi in tarile sarace ale lumii si, din pacate, in din ce in ce mai multe tari bogate, anunta BBC.
In general, asemenea activitati au loc departe de privirile autoritatilor sau cu acordul tacit al acestora. Prin urmare, cei mai multi dintre braconieri scapa nepedepsiti. Valoarea estimativa a castigurilor obtinute din pescuitul ilegal atinge, la nivel global, halucinanta suma de 15 miliarde de dolari, asta in conditiile in care pierderile ecologice nu pot fi decat banuite.