NIKOLA TESLA
NIKOLA TESLA
Nikola Tesla s-a născut în anul 1856 în fosta Iugoslavie. Cunoscut ca „tatăl radioului”, Tesla era clarvăzător şi avea unele capacităţi paranormale. Cel mai remarcabil aspect mi se pare viziunea pe care el a avut-o în tinereţe, când i s-a re¬velat faptul că avea să construiască un generator de curent alternativ, care va revoluţiona modul în care umanitatea se va folosi de electricitate.
Tesla a primit o educaţie renascentistă şi a învăţat să vorbească multe limbi. S-a făcut cunoscut în Europa ca inventator şi inginer în electronică. La Paris, geniul său a intrat sub atenţia unuia din asociaţii lui Edison şi a fost invi¬tat să-l întâlnească pe faimosul inventator. Deşi Edison l-a angajat, cei doi nu s-au înţeles cu adevărat niciodată.
Invenţiile lui Edison foloseau curent continuu, care necesita o centrală electrică la fiecare câţiva kilometri. Tesla a încercat să-l convingă de faptul că curentul alterna¬tiv era mult mai eficient şi avea costuri de operare mult mai mici. Edison era însă foarte încăpăţânat şi capacităţile extraordinare ale lui Tesla probabil îl făceau să se simtă ameninţat în ceea ce priveşte prestigiul şi cariera lui. Iată un om al cărui geniu era cu mult peste cel al lui Edison!
Edison nu a susţinut niciodată planurile de a revoluţiona lumea cu ajutorul curentului alternativ. Cei doi şi-au încheiat colaborarea atunci când Tesla l-a informat pe Edison că ar putea îmbunătăţi întreaga lui instalaţie prin construirea de noi maşini electrice care să le înlocuiască pe celelalte vechi. Edison i-a oferit 50.000 de dolari să pună în aplicare planul. Tesla a proiectat douăzeci şi patru de tipuri de maşini şi a mărit fabrica. Edison a fost foarte impresio¬nat, dar nu l-a plătit niciodată pentru aceste „servicii”, deşi pe atunci era deja milionar. El a susţinut apoi că modul în care a procedat nu a reprezentat decât „simţul umorului american”.
George Westinghouse era şi el un inventator bogat şi renumit şi a recunoscut imediat geniul lui Nikola Tesla. Westinghouse a susţinut planul acestuia de a produce curent alternativ folosindu-se de cascada Niagara şi, de atunci, lumea n-a mai fost niciodată la fel. Între timp, Edison a încercat să demonstreze că utilizarea curentului alternativ putea fi mortală şi a mers până într-acolo încât a electrocutat un câine în public (cu curent alternativ) pen¬tru a-şi demonstra punctul de vedere. Edison şi-a finalizat numărul stânjenit şi umilit.
Cariera lui Tesla a înregistrat o ascensiune rapidă şi experimentele sale au devenit repede foarte renumite. El a demonstrat la Madison Square Garden că poate dirija o bărcuţă de la distanţă, prin telecomandă, dar mulţi au con¬siderat demonstraţia ca fiind o vrăjitorie.
A reuşit chiar să producă un joc de lumini pe pămân¬tul gol la Colorado Springs. Acest experiment a fost în mod deosebit remarcabil, deoarece Tesla a aşezat direct pe pământ becuri, care s-au aprins. Aceasta demonstra că suprafaţa Pământului se comporta precum un conductor de electricitate şi totodată dovedea că, prin utilizarea unor mijloace adecvate, întreaga populaţie a pământului se putea bucura de free energy (energie gratuită). Tesla a creat un turn uriaş la Long Island şi căuta să construiască un sistem care să furnizeze free energy. În timpul acţiunii, bancherul J.P. Morgan i-a retras sprijinul financiar acordat, pentru că el nu dorea, sub nici o formă, free energy pentru populaţie, ci (ca orice bancher) era interesat să realizeze un cât mai mare profit de pe urma invenţiilor lui Tesla.
Cariera lui Tesla a intrat în declin, iar reputaţia sa a fost mânjită. O parte din toate acestea s-au produs datorită afir-maţiilor sale publice (care aveau loc periodic), că el se afla în comunicare cu o rasă de extratereştri. Receptoarele sale, aşa după cum se presupune, recepţionau transmisii de pe Marte.
Nimeni nu a negat vreodată că a fost poate cel mai mare geniu în electronică al omenirii, dar deoarece el avea şi o profundă viziune şi înţelegere asupra fenomenelor supranaturale, era privit cu suspiciune. Astăzi, mulţi din colegii săi electronişti îl consideră un excentric care, întâm¬plător, a fost strălucit în electronică. Este, într-adevăr, o explicaţie foarte comodă.
Opinia mea, însă, este aceea că Tesla era cu mult înainea vremurilor în care a trăit.
Sursa: Autor: Preston B. Nichols , Autor: Peter Moon
Editura: Daksha
0 Response to "NIKOLA TESLA"
Post a Comment