Trib amazonian atacat cu bombe si mitraliere

Trib amazonian atacat cu bombe si mitraliere

Mai multe fotografii si inregistrari video realizate in Brazilia au socat opinia publica internationala dupa ce au aratat mai multi barbati mascati deschizand focul asupra indienilor Makuxi, anunta National Geographic.

Conflictul s-a iscat dupa ce indienii au inceput sa construiasca adaposturi pe un fost teren agricol, trecut de autoritati pe lista terenurilor din rezervatia Raposa Serra do Sol. Se presupune ca atacatorii au fost platiti de Paulo Cesar Quarteiro, primarul unui oras din apropierea rezervatiei si unul dintre cei mai mari fermieri din zona. Reactiile acestuia la adresa indienilor au fost unele dintre cele mai acide, Quarteiro anuntand public faptul ca nu este dispus sa intrerupa activitatile agricole din rezervatie. Zece indieni, dintre care sase aveau sub 18 ani, au fost raniti grav in atacul cu mitraliere si bombe artizanale.

Quarteiro a declarat pentru publicatia O Globo ca nu se afla la fata locului in timpul atacului, dar ca a fost informat de faptul ca indienii ii invadeaza fermele, inarmati cu arcuri si sageti: „Atunci cand angajatii au incercat sa ii indeparteze pasnic, acestia au inceput sa traga cu sageti asupra lor. Astfel s-au iscat reactii adverse si cativa oameni au fost raniti”.

Inregistrare efectuata de Aldenir Kadete, indian Wapichana arata insa cu totul altceva. Circa 20 de atacatori pe motocilete au aparut brusc la fata locului, mascat si inarmati cu mitraliere de asalt si bombe artizanale. Ei au deschis focul asupra indienilor Makuxi lipsiti de orice apare, ranind pe mai multi dintre ei. Imediat dupa atac, Quarteiro a fost arestat, dar a fost eliberat dupa numai 10 zile din lipsa de probe. In locuinta sa, politistii au gasit un veritabil arsenal despre care primarul declara ca nu are, insa, nicio informatie.

Rezervatia Raposa Serra do Sol (1, 7 milioane ede hectare) a fost creata in anul 2005 de presedintele Luiz Inacio Lula da Silva. Circa 19.000 de indieni din diferite triburi, inclusiv 3 grupuri etnice Makuxi, locuiesc pe teritoriul acesteia. Multe dintre triburi sunt inca primitive si comunica in limbaje tribale unice.

Calugarii care scriau texte biblice erau otraviti cu mercur

Calugarii care scriau texte biblice erau otraviti cu mercur

Analiza a sase schelete umane medievale indica posbilitatea ca cei care participau la scrierea textelor biblice sa fi fost otraviti.

Calugarii care transcriau textele biblice sau alte texte religioaseau erau expusi constant unei substante toxice. Acestia foloseau mercurul pentru obtinerea unei culori rosii foarte puternice sau in tratamentul pacientilor de care se ocupau.

Studiul, care va fi publicat in revista Archaeological Science, dezvaluie si detalii legate de o boala, prea putin cercetata pana in prezent, numita FOS, asemanatoare ca simptome cu lepra si cauzatoare de leziuni ale craniului. Aditional, cercetatorii au descoperit ca medicamente care contineau mercur au fost administrate la 79% dintre bolavii de lepra si 35% celor cu sifilis.
De vreme ce calugarii ingropati in cimitirele medievale nu aveau aceste boli, dar totusi oasele lor contineau mercur, cercetatorii au banuit ca acestia au fost contaminati in momentul un care preparau si administrau medicamente sau lucrau la textele scrise.

Expertii de la University of Southern Denmark sunt de parere ca cerneala folosita este principala vinovata de contaminarea acestora.
“Este firesc sa umezesti instrumentul de scris, pentru a face linii mai fine. Chiar si in prezent, este foarte periculos sa atingi acele pagini, in mare parte din cauza unui tip de mercur folosit, foarte toxic, dar care are o culoare rosie stralucitoare.”, a declarat Kaare Lund Rasmussen, unul dintre autorii studiului.
De altfel, oamenii bolnavi erau tratati cu mercur lichid metalic, administrat sub forma de vapori. In acest caz, era suficienta doar putina neatentie din partea calugarilor pentru a fi contaminati.

Tribul “nou” de indieni amazonieni este o redescoperire

Tribul “nou” de indieni amazonieni este o redescoperire

Fotografiile recente ale membrilor unui trib izolat, care trageau cu arcul in avionul care le survola satul, au facut inconjurul lumii.

Contrar noilor relatari care prezentau grupul de indieni drept un trib necatalogat inca, oficialii guvernului brazilian au declarat ca monitorizau si studiau de la distanta acest trib aparte inca de acum cateva decade.
“Tribul al carui nume nu va fi divulgat, a fost descoperit inca din anul 1910”, afirma Jose Carlos Meirelles, oficial din cadrul Agentiei Braziliene de Protectie a Indienilor. Fotografiile, aparute in luna mai a acestui an, au provocat valuri in media internationala, cu toate ca Mereilles a declarat ca tribul a mai fost fotografiat, dar evidentele nu au fost date publicitatii din nevoia de a proteja acest trib.

Conform informatiilor actuale, acesti indieni se ocupa in principal cu agricultura, iar o parte dintre indieni au fost observati vanand tapiri si pescuind. Alaturi de acest trib nomad, mai traiesc trei grupuri de indieni, care impart cu ei aceasta zona. Insa fiecare grup locuieste la o distanta de cel putin 150 kilometri departare de tribul devenit vedeta.
Inca din anul 1989, Brazilia a demarat programe de protectie ale bazinului raului Envira, zona in care a fost semnalat acest trib nomad.
Robert L. Carneiro, antropolog in cadrul Muzeului American de Stiinte ale Naturii, sustine intr-un interviu ca centurile din bambus si ornamentele de cap purtate de acesti indieni sunt asemanatoare cu cele folosite de tribul Arua

Caracatita uriasa descoperita pe tarmul Californiei

Caracatita uriasa descoperita pe tarmul Californiei

O caracatita de dimensiuni uriase a fost descoperita la circa 32 de kilometri de coasta californiana, in apropierea portului Santa Cruz, anunta FoxNews.

Cercetatorul Sean Van Sommeran impreuna cu oamenii de stiinta de la Pelagic Shark Research Foundation studiaza, prezent, ramasitele veritabilului monstru marin. Desi animalul era lipsit de viata, iar bucati din carcasa fusesera devorate de pescarusi, cercetatorii au putut recupera o mare parte din cadavrul caracatitei uriase. Conform primelor rapoarte, caracatita ar fi avut o lungime de circa 8 metri si tentacule groase cam cat piciorul unui om adult.

Biologii afirma ca o caracatita uriasa poate depasi lungimea de 20 de metri in timp ce greutatea unui asemenea monstru poate depasi o tona.

Continua cautarile ciocanitorii cu cioc de fildes

Continua cautarile ciocanitorii cu cioc de fildes

In ultimii trei ani, ornitologii americani au colindat padurile din estul statului Arkansas in cautarea unei rare specii de ciocanitoare.

Ciocanitoarea cu cioc de fildes (Campephillus principalis) a fost listata ca fiind o specie pe cale de disparitie, pentru ca la inceputul secolului XXI sa fie declarata disparuta din natura.
Cu toate acestea, unii ornitologi inca spera ca aceasta ciocanitoare ar supravietui undeva in padurile Big Woods din Arkansas. Pana in prezent, nimeni nu a reusit insa sa aduca o dovada video sau foto cu privire la prezenta ciocanitorii cu cioc de fildes in acest areal.

Ornitologii au investigat circa 83 000 din cei 550 000 de acri ai rezervatiei Big Woods. In acesta padure, canoistul Gene Sparlig a vazut aceasta pasare pe data de 11 Februarie 2004. Mai apoi, inginerul David Luneau a fotografiat o imagine neclara a unei pasari pe care expertii de la Cornell University au identificat-o ca fiind extincta ciocanitoare cu cioc de fildes.
Ornitologul Allan Mueller a declarat ca a vazut un exemplar ala acestei specii trecand in zbor deasupra padurii, undeva in vara anului 2007, dar inainte de a o fotografia, acesta a disparut.

Pana in prezent, au fost cheltuiti 9,6 milioane de dolari in speranta redescoperirii acestei specii. O parte din acesti bani s-au folosit in cercetarea padurilor din Arkansas. Cercetatorii afima ca au fost inregistrate strigate si sunete ale acesteia in mlastinile din Florida.
“Aceasta pasare a fost dintotdeauna o imagine simbol a pasarilor nord-americane. Timp de decade a fascinat sufletele si imaginatia oamenilor, fiind, de fapt, cea mai mare specie de ciocanitoare din lume. Ar fi o bucurie de nedescris sa stim ca supravietuieste si in prezent.”, declara Laurie Fenwood, coordonator in cadrul U.S. Fish and Wildlive Service din Atlanta.

Stramosii oamenilor vin din adancul marilor

Stramosii oamenilor vin din adancul marilor

Oamenii de stiinta au descoperit ramasitele uneia dintre cele mai vechi creaturi cu patru membre cunoscuta in istoria vietii pe Terra, se anunta intr-un studiu publicat in revista Nature.

Fosila veche de 365 de milioane de ani, apartinand unei vietati primitive, Ventastega curonica, a fost descoperita in Lituania si, conform specialistilor, reprezinta veriga trazitionala dintre pesti si tetrapode (animale cu patru membre din care au evoluat amfibienii, pasarile si mamiferele).

Daca descoperirile mai vechi aratau animale asemanatoare, mai degraba, pestilor, Ventastega este primul caz cunoscut de tetrapod. „Privit de la distanta, animalul ar fi putut parea un aligator de mici dimensiuni dar, privit cu atentie, s-ar fi putut observa ca acesta prezenta si o inotatoare dorsala. Cu siguranta, ca Ventastega se putea deplasa cu usurita pe uscat sau ar fi putut la fel de bine sa traiasca in locuri semiinundate in care sa se hraneasca cu pestii aflati la suprafata”, declara Per Ahlber, profesor de biologie la Universitatea din Uppsala.

Ventestaga curonica a trait cu circa 100 de milioane de ani inainte ca dinozaurii sa apara pe Terra, si reprezinta unul dintre cele mai vechi modele de evolutie de la formele de viata din oceane catre cele de pe uscat.

O incalzire intensa a planetei a avut loc in urma cu 15 000 de ani

O incalzire intensa a planetei a avut loc in urma cu 15 000 de ani

O schimbare brutala a climatului, probabil legata de modificarile circulatiei atmosferice, s-a produs in doua reprize, in urma cu aproximativ 15 000 de ani, in emisfera nordica. Conform unui studiu publicat in revista Science, media temperaturii a crescut cu 10 grade in numai cativa ani.

Mai exact, in urma cu 14 700 de ani, temperatura a crescut cu peste 10 grade Celsius in numai trei ani. Aceasta perioada a fost urmata de alta foarte rece. O crestere spectaculoasa a temperaturilor a avut loc si acum 11 700 de ani, la sfarsitul ultimei perioade glaciare.
“Analiza ghetarilor din Groenlanda a aratat ca aceste schimbari climatice s-au produs atat de brusc, ca si cum cineva ar fi apasat pe un buton”, subliniaza Dorthe Dahl-Jensen, co-autor al studiului.

Ultima perioada glaciara s-a terminat foarte brusc, cu doua episoade de reincalzire intensa, intrerupte de scurte perioade reci.
“Toate acestea s-au intamplat in lipsa oricarui efect de sera rezultat din activitatea umana”, subliniaza autorii studiului.
Acestia sunt de parere ca schimbarile climatice cu care Terra se confrunta in acest moment sunt cauzate de modificarile circulatiei atmosferice.

Puii de crocodil comunica inauntrul oualelor

Puii de crocodil comunica inauntrul oualelor

Sunetul gutural emis de puii de crocodil cat insa se afla in ou a fost, in cele din urma, descifrat, se anunta intr-un studiu emis de cercetatorii francezi.

Biologii cunosteau sunetul emis de puii de crocodil dar nu descifrasera inca semnificatia acestuia. Noile cercetari anunta, insa, ca semnalele au rolul de a atentiona parintii ca momentul eclozarii a sosit si ca ouale trebuie sa fie scoase la lumina din cuibul de nisip si, de asemenea, constituie un semnal si pentru ceilalti pui aflati inca in ou.

Amelie Vergne si Nicolas Mathelon, biologi la Institutul Jean Monet din Franta, au studiat oua apartinand unor exemplare de crocodilul de Nil (Crocodylus niloticus), care trebuiau sa ecloseze intr-un interval de circa 10 zile. Acestia au separat ouale in doua compartimente, unul in care erau reproduse sunetele cu pricina, si unul in care ouale erau pastrate in liniste totala. Conform cercetatorilor, ouale care au fost expuse sunetelor au inceput sa prezinte semne de miscare si, la scurt timp, au eclozat. In acelasi timp, ouale care au fost incubate in liniste nu au prezentat niciun semn de miscare.

Studiile au mai aratat si faptul ca mamele-crocodil sunt extrem de receptive la sunetele emise de pui, toate cele 10 exemplare aflate sub observatie grabindu-se sa dezgroape ouale si sa le apere de eventualii pradatori atrasi de acelasi sunet.

Atacul neobisnuit al unei pume duce la moartea unui om

Atacul neobisnuit al unei pume duce la moartea unui om

O puma a atacat, ucis si devorat partial un barbat ce locuia singur intr-o rulota in Pinos Altos, New Mexico, anunta autoritatile americane citate de Reuters.

Disparitia barbatului fusese semnalata de aproape o saptamana de catre fratele acestuia. Cercetarile politiei au dus la descoperirea cadavrului, partial mancat, intr-o padure din apropiere, acolo unde se pare ca fusese tarat de felina ucigasa. Rober Nawojski, in varsta de 55 de ani, locuia singur, intr-o rulota, la marginea orasului Pinos Altos si, asa cum declara oficiali ai politiei, obisnuia sa se imbaieze in aer liber. De altfel, acesta a fost momentul in care puma l-a atacat si ucis pe barbat. Purtatorul de cuvant al politiei locale, Dan Williams, a declarat ca hainele lui Robert Nawojski se aflau in rulota a carei usa era larg deschisa, ceea ce a dus la concluzia ca barbatul nu a observat prezenta animalului si nici nu a incercat sa se ascunda.

Pumele traiesc in numar relativ mare in Statele Unite ale Americii, dar ataca extrem de rar oamenii. Acesta este si motivul pentru care atacul felinei este unul atat de neobisnuit, declara Dan Williams. Din secolul 19 si pana in prezent, in America de Nord, nu au fost inregistrate decat 20 de atacuri fatale ale pumelor asupra oamenilor.

Secrete din spatiu


Secretele spatiului


Revolutie in media: publicitate video in ziare

Intocmai ca in Harry Poter, paginile tiparite ale ziarelor vor prinde viata. Nu este insa vorba despre magia din Daily Prophet, ci de ultima frontiera a tehnologiei, asa-numita e-ink, cerneala electronica cu ajutorul careia vor fi introduse imagini publicitare animate in urmatorul numar al unei reviste americane.

Ca si concept, sistemul aduce cu cel utilizat de felicitarile electronice, care canta atunci cand utilizatorul da click pe ele. Numai ca, pe langa muzica, in cazul de fata, atunci cand vor deschide paginile publicatiei americane Entertainment Weekly, cititorii vor putea urmari un video de circa 40 minute, cu spoturi publicitare ale CBS si Pepsi. Si vor putea face acest lucru ori de cate ori doresc, gratie faptului ca ecranele produse de Americhip, o firma din Los Angeles, care au o grosime de 2,7mm si rezolutia de 320/ 240 pixeli) sunt prevazute cu baterii reincarcabile printr-o mini-“poarta” Usb.
E-ink reprezinta un tip de «e-paper», o tehnologie care permite realizarea unor ecrane cu grosimea de doar 0,3 milimetri, de marimea chiar si a unei foi A4, utilizata la momentul actual pentru producerea mai ales a cititoarelor de carti electronice de ultima generatie, datorita faptului ca imaginile pe ecrane au stabilitatea unei pagini tiparite.
Tehnologia e-ink a fost deja utilizata anul trecut pentru a anima coperta revistei Esquire, dar aceasta este prima oara cand este folosita pentru spoturi publicitare si la o asemenea scara. Primii care vor putea “citi” spoturile publicitare vor fi, incepand din 18 septembrie, abonatii revistei Entertainment Weekly din New York si Los Angeles.
Sursa: La Stampa

Criza apei - marea incercare a omenirii

Criza apei - marea incercare a omenirii












Cele doua mari probleme ale ecologiei in ultimii ani sunt cele legate strict de fenomenul incalzirii globale si de lipsa resurselor de apa ale omenirii. Ultimile cercetari aduc informatii noi legate de criza apei pe Terra.

In prezent, exista un consens stiintific international in privinta acceptarii si recunoasterii incalzirii globale si ale efectelor dezastruoase ale acesteia. Tinand cont ca omenirea s-a mai confruntat in trecutul sau indepartat cu diverse episoade ale incalzirii globale, ingrijorarea comunitatii internationale este legata de situatia, si in egala masura, de viitorul resurselor de apa ale omenirii.
Dependenta de apa curenta este cea mai mare problema a oricarei comunitati umane de pe glob. Nevoia de apa s-a triplat in ultimii 50 de ani, in timp ce sursele naturale scad in Statele Unite, China si India, tarile cu cel mai mare consum de apa curenta.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta afirma ca nu sunt motive serioase de alarmare. Apa de pe Terra nu s-a pierdut, ci ar fi in continuare inclusa in circuitul din natura. Se pare chiar ca ar fi mai multa apa in stare gazoasa pe glob, ca urmare a incalzirii globale si topirii calotelor polare.
Problema este ca apa dulce este tot mai greu de gasit. Marea rezerva a planetei este formata din apa sarata a marilor si oceanelor. Costurile desalinizarii apei marine in scopul transformarii aceteia in apa potabila sunt suportabile. Problema cea mare este ridicata de desalinizarea unor cantitati foarte mari necesare agriculturii si cresterii animalelor. Pe langa acestea, trebuie luate in calcul si problemele ridicate de transportul acesteia. Specialistii sunt de parere ca lipsa apei, si nu incalzirea globala, va fi marea incercare a omenirii in viitorul apropiat.

Intiparit


Maestrii Spaimei - Intiparit



Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Pui de "extraterestru", prins in cursa de soareci!!!

In mai 2007, un asa-zis "pui de extraterestru" ar fi fost gasit de niste fermieri intr-o capcana pentru soareci. Inca respira cand au dat de el, povestesc barbatii.

Tot ei sustin ca micul "extraterestru" se zbatea si scotea sunete atat de inspaimantatoare, incat au fost nevoiti sa-l inece. Au reusit sa-i curme viata abia la a treia incercare, tinandu-l ore intregi sub apa.

Cu toate acestea, fermierii au fost de acord abia la sfarsitul anului trecut sa renunte la pretioasa captura in favoarea cercetatorilor, care s-au si apucat de teste. Rezultatele au fost cu adevarat surprinzatoare…

Forma corpului neobisnuitei vietuitoare prezenta caracteristici intalnite atat la soparle, cat si la oameni. Creierul sau era foarte mare, in special partea posterioara, care la om este responsabila cu invatarea si memoria. Tocmai de aceea, oamenii de stiinta au tras concluzia ca trebuie sa fi fost o fiinta extrem de inteligenta.

Moderatorul unei emisiuni despre OZN-uri, Jaime Maussan, a facut publica intreaga tarasenie si a aratat in premiera fotografii cu strania vietate: “Sunt sigur ca este real”, a exclamat el plin de uimire. Maussan incearca sa dea acum de urma unui al doilea "extraterestru", care ar fi fugit de langa cel capturat atunci cand pamantenii si-au facut simtita prezenta.

In regiunea unde a fost descoperita creatura, oamenii raporteaza adesea aparitiile unor OZN-uri, precum si ale deja celebrelor cercuri din lanurile de cereale.



Algele, sursa biocombustibilului in viitor

Algele, sursa biocombustibilului in viitor












Irlanda a devenit un jucator important in producerea de biocombustibil fabricat din alge marine, odata cu studierea beneficiilor care se pot obtine de pe urma acestora, au anuntat cercetatorii din acest domeniu in cadrul unei conferinte.

Algele de mare au fost vazute pentru multa vreme drept o potentiala sursa de bioetanol, care se face in mod normal din resturi de trestie de zahar sau porumb, insa pana in prezent, au lipsit mijloacele tehnologice necesare prelucrarii corespunzatoare a acestei surse.

“Avand resurse importante de alge marine, Irlanda poate deveni un furnizor important al urmatoarei generatii de biocombustibili”, sustine Stefan Kraan, unul dintre cercetatorii din cadrul National University of Ireland.
“Alegele nu au imaginea negativa pe care o au resursele terestre, despre care se spune ca sunt responsabile de cresterea pretului hranei, cu un impact negativ asupra biodiversitatii, padurilor tropicale si resurselor de apa”, a declarat acesta in continuare.
Obtinerea biocombustibililor pe baza de alge costa mai putin de un dolar pe kilogram. Irlanda deja foloseste in scopuri comerciale aproximativ 16 specii de alge, in domeniul alimentar, cosmetic, medicinal, biotehnologic sau agricol.

Povestea lui Haeckel

Maestrii Spaimei - Povestea lui Haeckel




Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Monstrul Mocirlos

“Monstrul Mocirlos”, creatura misterioasa ce bantuie lacurile Floridei




Localnicii si turistii din West Palm Beach, Florida, au tras o sperietura serioasa zilele trecuta, atunci cand s-au intalnit cu o creatura ciudata, cu aspect infricosator, in apele lagunei Lake Worth din Florida.

Zeci de indivizi au capturat imagini ale curiozitatii acvatice cu ajutorul videocamerelor si al telefoanelor mobile. Rico Missabotti, in varsa de 51 de ani, din Brooklyn, a descris necunoscutul “sarpe marin” ca semanand cu un monstru mutant al mlastinilor, in timp ce sotia sa a opinat ca ei i s-a parut mai mult un capcaun supradimensionat cu nari uriase.

Marvin Wickersham, biolog la Florida Fish and Wildlife Conservation Marine, sustine ca din cele 63 fotografii pe care le-a analizat, creatura aduce cu un fel de “cap de balaur” cu picioare de aligator atasate.

“Nu as putea spune cu certitudine ce fel de animal este. Pot specula, dar este nevoie de mai multe informatii pentru a determina identitatea monstrului mocirlos din Lake Worth. Este pentru prima oara in trei ani si jumatate, de cand ne ocupam de fauna din zona, cand vedem un animal a carui specie nu o putem identifica”, a mai adaugat cercetatorul.

Documentare

La sectiunea Documentare, ve-ti gasi o gama larga de video-uri foarte interesante si fascinante.
Dupa fiecare vizionare, va rugam sa lasati cate un comentariu, va multumim!

Fenomene Stranii

Un program datator de fiori, care prezinta povesti adevarate despre fenomene paranormale, relatate chiar de catre cei care le-au trait. Fiecare episod de o ora nareaza unele dintre cele mai infricosatoare povesti din America, prezentand o lume in care tragediile, sinuciderile si crimele au lasat amprente paranormale atat de puternice, incat oameni nevinovati au ajuns sa fie obligati sa le faca fata, decenii mai tarziu. Prin relatari fascinante ale celor direct implicati, fiecare caz isi expune misterul si originile. La finalul fiecarei povesti cu fantome, telespectatorul va trai senzatia clara ca viata - si moartea - sunt mai stranii decat si-ar fi putut imagina vreodata, caci programul dezvaluie mistere socante, care ii apasa pe locuitorii deloc banuitori ai acestor case. In fiecare episod, aflam cum oameni normali sunt atrasi in evenimente aparent inexplicabile, generate de tragedii care au lasat in urma lor spirite decise sa dezlantuie un haos total si sa isi spuna ultimul cuvant.

Episoadele sunt expuse in partea dreapta a meniului. Dupa fiecare vizionare, va rug sa lasati cate un comentariu. Vizionare Placuta!

Autostop

Maestrii Spaimei - Autostop



Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Fata Bolnava

Maestrii Spaimei - Fata Bolnava



Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Copilul cu parul blond

Maestrii Spaimei - Copilul cu parul blond



Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Arsuri de tigara

Maestrii Spaimei - Arsuri de tigara



Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Taverna si Rotiseria lui Morgan

Maestrii Spaimei - Taverna si Rotiseria lui Morgan



Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Revenind Acasa

Maestrii Spaimei - Revenind Acasa



Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Ciocolata

Maestrii Groazei - Ciocolata



Ne cerem scuze pentru calitatea mai slabuta a acestui episod.

Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Jenifer

Maestrii Groazei - Jenifer



Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Dansul Mortilor

Maestrii Groazei - Dansul Mortilor



Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Vise in Casa Vrajitoarei

Maestrii Groazei - Vise in Casa Vrajitoarei



Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Incident pe si in afara unui drum de munte

Maestrii Groazei - Incident pe si in afara unui drum de munte

Part 1

http://mivid.net/video/5356/Incident-pe-si-in-afara-unui-drum-de-munte-Part-1-ebizartk


Part 2

http://mivid.net/video/5355/Incident-pe-si-in-afara-unui-drum-de-munte-Part-2-ebizartk

Pentru a putea vizualiza filmul, folositi Internet Explorer.

Masters Of Horror

“Masters of Horror” înglobează cele mai bune povestiri ale lui Stephen King, ecranizate de cei mai renumiţi 13 regizori de filme horror ai momentului şi aduce în faţa publicului actori precum Udo Kier, Billy Drago şi Brian Benben.

Vom posta cate un episod pe zi. Va uram vizionare placuta si asteptam cat mai multe pareri.
Maine va rula primul episod.

Povestea lui Bill Gates

Documentarul Povestea lui Bill Gates este taiat in 5 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!









Lunetistii tintesc si ucid

Documentarul Lunetistii tintesc si ucid este taiat in 5 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!









The Russian Roswell


Documentarul The Russian Roswell este taiat in 5 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!









The War Against Cold Fusion

Documentarul The War Against Cold Fusion este taiat in 5 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!









Padurea Malefica

Ne cerem scuze pentru calitatea video-ului dar, nu este postat de noi.

Fenomene Stranii - Padurea Malefica









Gaurile din cer

Documentarul Gaurile din cer este taiat in 5 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!









Revizitarea Genezei

Documentarul Revizitarea Genezei este taiat in 5 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!









Coca-Cola vs Pepsi


Documentarul Coca-Cola vs Pepsi Duelul Gigantilor este taiat in 5 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!









Casa Mortii

Ne cerem scuze pentru calitatea video-ului dar, nu este postat de noi.

Fenomene Stranii - Casa Mortii









Oroarea din Wheatsheaf

Ne cerem scuze pentru calitatea video-ului dar, nu este postat de noi.

Fenomene Stranii - Oroarea din Wheatsheaf

The Secret History Of Hacking


Documentarul The Secret History Of Hacking este taiat in 5 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!









Agenda Ascunsa



Documentarul Agenda Ascunsa este taiat in 13 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!

























Stiinta sau Superstitie

Documentarul Stiinta sau Superstitie este taiat in 8 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!















Nostradamus 2012


Nostradamus (14 decembrie, 15032 iulie, 1566), pe numele său real Michel de Nostredame, a fost un faimos medic, cabalist şi farmacist francez. Celebritatea sa se datorează lucrării Les Propheties, a cărei primă ediţie a apărut în 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfăşurau sau urmau să se întâmple în lume.

Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, multe dintre ele au fost de-a lungul timpului intrepretate sau traduse greşit.

Nostradamus este o figură proeminentă a Renaşterii Franceze şi profeţiile sale sunt strâns legate de aplicarea Codului Bibliei cât şi a altor lucrări despre profeţii. Cel mai renumit cercetător al operei şi vieţii sale este românul Vlaicu Ionescu

Începerea revelaţiilor

Cum noua sa situaţie financiară îi permitea să nu mai practice permanent medicina, Nostradamus s-a orientat spre ştiinţele oculte. Şi-a transformat podul casei în observator astronomic, unde urcat pe trepied, urmărea bolta înstelată şi susţinea că află secretele viitorului de la lumina interioară, vocea.

La început, şi-a făcut cunoscute prezicerile printr-o serie de cărţulii modeste pe care a început să le publice din 1550. Dar treptat şi-a pierdut total interesul pentru urmărirea condiţiilor meteorologice şi a fazelor lunii.

Documentarul Nostradamus este taiat in 10 parti. Pentrua avea o calitate a imaginii mai buna, apasati pe butonul HQ (High Quality) din bara de la Youtube. Vizionare placuta!






















De vorba cu spiritele

Cand aud despre spiritism, cei mai multi se gandesc la oameni asezati in jurul unei mese, asteptand, plini de speranta, ca masa sa se miste, intermediind comunicarea cu spiritele celor morti. Nu este incorect, dar e numai o mica parte a povestii.

Spiritismul (noi, romanii, am preluat termenul din franceza, caci francezii numesc conceptia respectiva spiritisme, in tarile de limba engleza fiind cunoscuta ca spiritualisme) este in primul rand o doctrina filosofica. La jumatatea secolului al XIX –lea, multi filosofi si oameni de stiinta erau incredintati ca entitati imateriale – spirite – populeaza lumea, nevazute, dar reale, iar comunicarea oamenilor cu acestea era perfect posibila in anumite conditii.

Ca orice curent, spiritismul a avut precursorii sai, urmati de cei care au definit clar conceptia, teoretizand-o si popularizand-o, dupa cum a avut si detractorii sai. Una dintre primele personalitati care s-a preocupat de fenomenul comunicarii cu spiritele a fost Emanuel Swedenborg, (1688 – 1772), un renumit filosof, om de stiinta, inventator si teolog. La varsta de 56 de ani, Swendenborg a intrat intr-o faza stranie a vietii: a inceput sa vorbeasca despre spirite, ingeri si demoni, sa sustina ca discuta cu acestia si ca vizitase Raiul si Iadul. Spiritismul sau – desi termenul inca nu fusese “lansat” – avea o puternica amprenta de misticism crestin: Swendenborg sustinea ca era indrumat de insusi Domnul Iisus Hristos, pentru a dezvalui lumii invatatura privind cea de-a doua venire a Sa. Intre anii 1747 si 1772, cand a trait in Suedia, Olanda si Anglia, a scris 14 carti ce cuprindeau doctrina sa si descrierea experientelor lui spirituale. Prea putini luau in serios vorbele lui; cei mai multi il socoteau cam ticnit, dar avea, se pare, o fire agreabila si afectuoasa, astfel incat multi ii pretuiau prietenia, fara a adera la ideile sale, dar si fara a fi deranjati de “originalitatea” acestora.



Daca pe Swendenborg nu-l luau in seama prea multi, in schimb surorile Fox - Catherine (1838–92), Leah (1814–90) si Margaret (1836–93) – au devenit adevarate celebritati, iar faima lor a contribuit mult la raspandirea spiritismului. Cele trei surori locuiau la New York, intr-o casa in care, in anul 1848, au inceput sa rasune niste zgomote ciudate. Catherine si Margaret erau convinse de existenta spiritelor si pasionate de ideea comunicarii cu acestea. Au organizat mai multe sedinte de channeling – un termen care descrie o forma de comunicare cu entitati imateriale, implicand transmiterea si receptarea de mesaje intre acestea si o persoana cu aptitutudini deosebite in acest sens, numita medium – , afirmand ca au izbutit sa stabileasca o legatura cu spiritul unui vanzator ambulant; chipurile, aceasta persoana fusese ucisa si ingropata in casa cu pricina. Mai tarziu, in pivnita a fost descoperit un schelet. Va imaginati ce a insemnat asta pentru lumea avida de noutati si pasionata de paranormal.



Surorile au devenit, peste noapte celebre si s-au apucat sa faca demonstratii ale modului in care comunicau ele cu spiritele: ciocanituri, scriere automata, chiar si comunicare verbala atunci cand spiritele “puneau stapanire” pe una dintre surori. Evident, scepticii erau si ei prezenti la datorie, sustinand ca totul e o inselatorie, abil pusa in scena pentru a-i induce in eroare pe cei mai creduli. Si, intr-adevar, la un moment dat, Margaret Fox a marturisit ca producea anumite sunete (din cele care se presupune ca se datorau prezentei spiritului) folosindu-si degetele de la picioare; mai apoi, si-a retractat spusele, dar era prea tarziu: reputatia celor doua surori a fost definitiv compromisa. Totusi, in chip paradoxal, influenta lor a dainuit: oamenii n-au renuntat sa creada in comunicarea cu spiritele si astfel a aparut miscarea numita in SUA spiritualism, care avea sa renasca in Franta ca spiritism.



Intre timp, venise vremea cand conceptul trebuia fundamentat si clarificat, cand se cerea structurata o teorie. Cel care a facut-o a fost Allan Kardec (pseudonimul lui Hypolite Léon Denizard Rivail, 1804-1869, un dascal francez, nascut la Lyon). El a sustinut ca fusese martor la o serie de fenomene pe care le-a pus pe seama existentei unor entitati imateriale, a unor forme de inteligenta diferite de cele pe care le stia toata lumea si care, considera el, erau dovada existentei spiritelor printre noi. Kardec si-a sustinut ideile in cinci carti, ce stau la baza doctrinei spiritismului:

  • Cartea spiritelor (1857)
  • Cartea medium-ilor (1861)
  • Evanghelia conform Spiritismului (1864)
  • Rai si Iad (1865)
  • Geneza conform Spiritismului (1868)

Si tot cinci sunt principiile ce stau la temelia doctrinei spiritiste, asa cum a fost ea gandita si popularizata de Kardec:

1. Exista un Dumnezeu, definit drept “inteligenta suprema si cauza prima a tuturor lucrurilor”
2. Exista spirite, entitati imateriale, la origine imperfecte si nestiutoare, dar care detin capacitatea de a se autoperfectiona, de a evolua
3. Aceasta autoperfectionare are loc prin reincarnare, datorita careia spiritul se confrunta, in decursul vietilor succesive, cu nenumarate situatii, probleme si obstacole, invatand cum sa le faca fata.
4. Spiritele fac parte din natura si, in aceasta calitate, pot comunica in mod firesc cu cei vii si pot interveni in vietile lor.
5. Multe planete din univers sunt locuite (dupa cum vedeti, credinta in existenta extraterestrilor e veche)



Credinciosi si practicanti

Aceasta e teoria. Dar practica? Ei bine, practica e reprezentata de acele séances, cum erau numite in franceza si cum au ajuns sa fie numite si in engleza, acele sedinte de spiritism in care se incerca realizarea unei comunicari cu spiritele. In mare, e vorba despre deja-mentionatul channeling (care implica prezenta unor persoane cu calitati speciale - medium-ii -capabile sa intre in legatura cu spiritele) si despre utilizarea unor obiecte speciale, destinate sa faciliteze manifestarea prezentei spiritului si transmiterea mesajelor: mese miscatoare, placute vorbitoare si alte asemenea instrumente specifice.
La inceput, se foloseau pur si simplu mese, in jurul carora participantii erau asezati, tinandu-si mainile pe tablie si nadajduind sa simta o miscare cat de slaba a mesei, care sa le dea de stire ca spiritul chemat se prezentase la apel. Mai tarziu, au fost construite plansete speciale, care - dupa explicatiiile spiritistilor - se miscau sub influenta energiei provenite de la spiritele prezente, energie transmisa placii prin intermediul mainilor celor prezenti; placa se misca, indicand diferite litere care compuneau mesaje ce lamureau, mai mult sau mai putin, ceea ce dorea sa stie cel care initiase comunicarea. Ulterior, metoda a fost perfectionata prin inventarea asa-numitelor Ouija, placute cu un indicator care se misca (din nou, “datorita spiritului”) aratand diferite litere, din care se alcatuia mesajul.



Pentru unii dintre cei ce se dedau acestor experiente, ele reprezentau doar o distractie la moda. Inevitabil, se strecurau, in mijlocul acestor adunari, si farsori, care faceau tot ce puteau pentru a-i pacali pe ceilalti, extragandu-si de aici partea lor de amuzament. Altii erau patrunsi de convingere si participau la sedinte pe deplin incredintati ca spiritele exista si pot sa comunice cu cei vii. Care sa fi fost mai multi, cei credinciosi sau cei sceptici? Dupa un ingenios si convingator experiment realizat de Faraday, prin care acesta a demonstrat ca placa nu se misca decat sub influenta miscarilor involuntare ale celor aflati in contact cu ea, popularitatea acestor sedinte de spiritism a scazut considerabil.



Alte moduri de manifestare a prezentei spiritelor erau socotite asa-numitul scris automat (pe o hartie apareau, se spune, cuvinte ce reprezentau mesajul spiritului, scrise de creionul ce se misca datorita energiei aceluiasi spirit, mana mediumului tinand creionul doar pentru ca spiritul era incapabil de actiuni fizice) si comunicarile verbale, atunci cand spiritul “punea stapanire” pe corpul medium-ului, vorbind prin vocea acestuia celor prezenti.

Cum e posibil?

De-a lungul vremii, multi au incercat, evident, sa explice aceste fenomene in acord cu propriile convingeri:

  • Pentru unii, explicatiile spirituale sunt singurele valabile: obiectele utilizate in timpul sedintelor se misca sub actiunea energiei emanate de la spirite si “trecuta” prin corpul unui medium – ce serveste drept unealta, drept “mijloc” de exprimare, de unde si termenul “medium” - de vreme de spiritele sunt incapabile de actiuni fizice. La fel, scrisul automat si mesajele verbale transmise de mediumul intrat in transa sunt forme specifice de manifestare a prezentei spiritelor.
  • Altii incerca sa explice lucrurile intr-un spirit (tot spirit?) pozitivist, stiintific; la baza acestor interpretari sta conceptul de actiune ideomotorie, definind o miscare corporala executata sub influenta psihicului, in mod inconstient. Adeptii acestei intepretari subliniaza ca, adesea, actiunea ideomotorie nu e in concordanta cu dorintele si convingerile exprimate constient de catre participant, ci raspunde unor aspiratii, temeri sau credinte ascunse, ingropate adanc in subconstient, astfel incat asa-numitul “mesaj din partea unui spirit” poate revela lucruri de care subiectul insusi nu era constient sau pe care nu si le marturisea nici lui insusi. Dar nu e vorba despre nimic “paranormal”, ci despre abisurile psihicului uman.
  • Cei mai sceptici cred ca totul e o mistificare abila, simpla sarlatanie; de-a lungul vremii, chiar au existat cazuri (incepand cu cel al surorilor Fox) in care s-a dovedit ca, intr-adevar, la faimoasele sedinte nu fusese vorba decat despre actiuni umane executate cu buna-stiinta, dar cu rea-credinta, pentru a le insufla celor de fata convingerea ca luasera parte cu adevarat la experienta intalnirii si comunicarii cu spiritele.

Religie, stiinta sau altceva?

Numerosi adepti ai spiritismului nu-l considera drept o religie ci, mai degraba, o filosofie. Altii n-au nici o problema in a-l considera o religie desi, de-a lungul vremii, spiritismul a fost denuntat de multi clerici drept erezie, conceptie anti-catolica, vrajitorie ori chiar satanism. Kardec sustinea ca e vorba despre o stiinta, una noua si valoroasa, care imbogatea universul cunoasterii stiintifice a vremii; el e cel care a inventat si promovat denumirea de spiritism, pentru ca, dupa afirmatiile lui, “lucrurile noi merita nume noi.” Ce se intampla azi cu miscarea spiritista? Are inca foarte multi adepti. Desi metoda meselor si a Ouija-urilor e mai putin utilizata decat in secolul al XIX-lea, azi sunt mai in voga decat oricand asa-numitii medium-i – persoane care sustin ca, gratie capacitatilor lor innascute, pot sa comunice cu spiritele, mediind contactul intre lumea acestora si lumea celor vii.

Am vorbit intr-un alt articol despre provocarile lansate celor care sustin existenta acestui fenomen paranormal (si a altora). Printre medium-i exista, pe langa numerosi sarlatani – unii demascati ca atare in mod spectaculos – si unii care se bucura de o solida reputatie profesionala. Se cunoaste faptul ca, in SUA de pilda, politia a apelat de cateva ori la asemenea persoane, pentru a face lumina in anumite cazuri dificile, in special acelea care implicau disparitia unor persoane. Una dintre criticile aduse scepticismului stiiintific se refera tocmai la faptul ca abordarea agresiva a paranormalului de catre savantii sceptici ar impiedica mediumii si clarvazatorii “seriosi” sa participe la testele si experimentele propuse, iar pe oamenii de stiinta - sa investigheze in mod obiectiv aceste fenomene.



Si totusi, multi cred in spirite si in doctrina spiritista, asa cum sunt ele prezentate in cartile lui Kardec. Incercand o explicatie a acestui succes, e posibil ca doctrina kardecista sa fi adus oamenilor ceva dupa care ei tanjeau de multa vreme – confirmarea ca dincolo de moarte mai exista ceva, ca mortii nu sunt definit pierduti intr-o lume in care comunicarea cu viii nu e posibila si, deci, ca despartirea nu este completa si definitiva. Era o alinare pentru toti cei care suferisera de pe urma mortii unor fiinte dragi. Ideea consolatoare ca legatura cu cei plecati era inca posibila raspundea celor mai adanci si mai puternice dorinte umane.



Sunt inca si mai multi cei care, desi n-au nici fel de interes fata de mediumi, scris automat, mesaje “de dincolo” si plansete vorbitoare – adica pentru practica sedintelor de spiritism - sunt totusi convinsi de existenta spiritelor, a reincarnarii, de posibilitatea autoperfectionarii de-a lungul sirului de vieti succesive - concepte importante in doctrina spiritista, dar pe care multi oameni le integreaza pur si simplu intr-o conceptie larga, necomplicata si senina asupra vietii spirituale, a carei existenta li se pare dincolo de orice indoiala.

Powered by eBizar