Epava unui vas olandez din secolul XVIII a fost descoperita in apropierea Braziliei

Epava unui vas olandez din secolul XVIII a fost descoperita in apropierea Braziliei

O echipa de arheologi marini unguri a descoperit epava unui vas olandez de transportat marfuri, care s-a scufundat in apropierea coastei braziliene cu pestre trei secole in urma.

Voetboog a fost un velier cu trei catarge, care a parasit portul Batavia (astazi Jakarta) cu destinatia Olanda, avand la bord un echipaj format din 109 membri, conform declaratiilor liderului expeditiei recent desfasurate Attila K Szaloky.

Detinuta de Compania Est-Olandeza India, ambarcatiunea transporta matase, condimente, ceai, portelanuri japoneze si chinezeste, precum si aproximativ 180.000 de ducati olandezi din aur. "Valoarea estimativa a epavei este de aproximativ un miliard de dolari", sustine Szaloky.

Navigand prin apele Atlanticului, probabil ca nava a fost surprinsa de o furtuna si singura sansa de a scapa a fost sa se apropie de coasta braziliana. Totusi, din motive necunoscute, s-a scufundat in apropierea unitatii federative braziliene Pernambuco, unul dintre cele mai estice puncte ale Continentului Sud-American, la 29 mai 1700.

Echipa din cadrul Ascociatiei Caracatitei pentru Arheologie Marina a identificat epava in octombrie 2008, dar a a anuntat descoperirea numai dupa ce prima faza a examinarilor a ajuns la final. Obiectele gasite in adanc sugereaza ca este intr-adevar vorba despre epava vasului Voetboog, care zace pe patul marin, sub cativa metri de sedimente. Obiectele descoperite vor fi aduse la suprafata si conservate dupa legile braziliene.

0 Response to "Epava unui vas olandez din secolul XVIII a fost descoperita in apropierea Braziliei"

Post a Comment

Powered by eBizar