In premiera: celule fotovoltaice subterane
Folosind un sistem numit de ei “panou solar 3-D”, oamenii der stiinta americani de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, au construit celule fotovoltaice capabile sa produca energie chiar atunci cand sunt ascunse sub pamant sau in pereti.
Pana acum, parea de la sine inteles ca o celula fotovoltaica - ce transforma energia primita de la Soare in energie electrica - poate functiona doar daca este expusa la soare. Totusi, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia au reusit sa depaseasca acesta limitare.
Pornind dela ideea ca oamenilor nu le-ar placea intotdeauna sa aiba o casa ori o masina cu panouri solare pe acoperis, respectiv capota, savantii au gasit un mijloc de a camufla celulele fotovoltaice, producatoare de energie.
In loc de a fi vizibile, acestea vor fi ascunse in subsol, incastrate in pereti sau sub capota masinii. Sistemul are si avantajul de a proteja celulele fotovoltaice - destul de fragile - de intemperii.
Lumina solara va ajunge la ele prin intermediul unor cabluri de fibre optice, acoperite cu un strat alb de oxid de zinc.
Numai capetele fibrelor vor fi expuse la exterior si vor capta lumina care, calatorind de-a lungul fibrei, va fi transformata in energie electrica.
Desi, deocamdata, aceste dispozitive nu sunt foarte eficiente (convertesc in energie electrica doar aproximativ 3,3% din energia solara primita), cercetatorii lucreaza la imbunatatirea performantelor sistemului, care se dovedeste cu atat mai promitator cu cat este mult mai simplu si ieftin de construit decat panourile fotovoltaice "clasice".
Sursa: ABC
0 Response to "In premiera: celule fotovoltaice subterane"
Post a Comment