CES 2010 a trasat tendinţele anului 2010 în tehnologie

Cel mai mare eveniment anual de IT&C şi electronice din SUA, CES 2010, în­che­iat duminică, a dezvăluit tendin­ţele anului în materie de tehnologie: pe lân­gă inovaţiile legate de divertisment tridimensional (3D) continuă trendul spre super-mo­bilitate şi producţia de gadgeturi multifunc­ţionale, cu focus pe design.

Mai bine de 2.500 de companii au pre­zentat la Las Vegas, în perioada 7-10 ia­nuarie, pes­te 20.000 de produse noi, multe dintre ele urmând să ajungă şi pe piaţa autohtonă în 2010. Se pare că anul acesta capul de afiş a fost tehnologia 3D: s-au lansat televizoarele ca­re permit vizionarea filmelor în format tr­i­di­mensional, iar mai multe grupuri media vor lansa canale de televiziune 3D. Tenho­lo­gia şi-a demonstrat deja succesul, cele mai re­cente filme lansate în format 3D fiind în to­pul înca­sărilor la nivel mondial, cu „Avatar” pe pri­mul loc, după încasări de un miliard de dolari. Deja studiourile de la Hollywood şi rea­lizatorii de jocuri video lansează noile pro­ducţii în format 3D. În România cine­ma­tograful 3D este arhiplin, reprezentaţie după reprezentaţie, iar biletele se găsesc foarte greu. Marii producători de teh­no­logie susţin că divertismentul 3D este mult mai bine gustat la domiciliu.
Deja este clar că anul 2010 va aduce tele­foa­nele inteligente (smartphone) în buzuna­re­le tuturor. Unii vor dori echipamente so­fisticate, precum noul telefon Google, Nexus One, alţii vor merge la operatori şi vor alege telefoanele la subsidie, chiar dacă plătesc şi abonament.
Produsul anului 2010 ar putea să fie Ta­blet PC-ul, în format nou, mai compact şi mai eficient, asta dacă se adevereşte şi zvonul că Apple va lansa un astfel de gad­get spre fi­nalul lunii ianuarie. Produsul Apple ar putea de­veni un concurent pentru cititoarele de cărţi digitale, precum Kindle al Amazon, unul dintre cele mai bine vândute gadgeturi în perioada de Săr­bători. Se pare că noile ta­blet-uri vor fi lan­sate cu conexiune la Inter­net prin reţelele de telefonie mobilă. Concu­renţa este tot mai mare atât pentru smartphone, cât şi pentru laptopurile ultraportabile, netbook-uri. Practic, gadgeturile ajung să aibă aproape aceleaşi funcţii şi depinde de utili­zator ce format şi ce platformă alege să plătească.
Nu au lipsit de la CES 2010 nici alte tehno­lo­gii şi gadgeturi care trec prin transformări, cum sunt secţiunea de fotografie şi imprimare şi cea de echipamente de di­vertisment şi jocuri. Unul dintre punctele de referinţă de anul acesta pare să fie tehnologia 4G (LTE, long term evolution), adoptată agresiv de ma­rii operatori care doresc astfel să crească traficul de date şi deci încasările lunare.

0 Response to "CES 2010 a trasat tendinţele anului 2010 în tehnologie"

Post a Comment

Powered by eBizar