Pastravii musculosi revigoreaza piscicultura
Labels: fibra musculara , genetica , icre , myostatina , pastrav , piscicultura , somon , ton , 0 comments
Cercetatorii Universitatii Rhode Island au reusit sa creeze un adevarat pastrav transgenic, cu o masa musculara impresionanta, mult mai bine dezvoltata decat a pastravilor obisnuiti din raurile de munte.
Ted Bradley, un expert in studierea pestilor si in acvacultura, a declarat ca eforturile echipei de specialsisti s-au indreptat spre inhibarea myostatinei, o proteina prezenta in organismul pastravilor care are rolul de a incetini dezvoltarea musculara.
"Rasa vacilor albastre belgiene prezinta o mutatie naturala a myostatinei, care are ca rezultat cresterea masei musculare cu circa 20-25 %. Cu toate acestea, pestii au un mecanism diferit de crestere si dezvoltare a musculaturii comparative cu mamiferele, prin urmare nu trageam mari sperante in privinta pastravilor. Spre surpriza noastra, in decursul ultimilor 2 ani am reusit sa obtinem exemplare de pastravi a caror masa musculara era de 15-20% mai mare decat a rudelor lor din salbaticie" explica profesorul Bradley.
Conform studiilor de profil, numarul fibrelor musculare in cazul mamiferelor este limitat dupa nastere, acestea putand creste doar in volum fara ca numarul lor sa se multiplice. Dar in cazul pestilor, fibrele lor musculare isi sporesc numarul pe intreaga durata a vietii.
Echipa cercetatorilor americani a petrecut un total de peste 500 de ore injectand circa 20 000 de icre de pastrav cu mostre diferite de ADN destinate inhibarii myostatinei. Din icrele injectate, au eclozat 300 de puieti de pastrav care dobandisera gena respnsabila de cresterea nelimitata a musculaturii. Dupa doi ani de munca sustinuta, pastravii rezultati aveau abdomene reliefate si o cocoasa musculoasa proeminenta in urma careia pestii pareau ca poseda umeri supradimensionati.
"Am reusit un lucru extraordinar si nu ne vom opri aici deoarece intentionam sa producem somoni si toni cu musculatura hipertrofiata. Rezultatele noastre duc la revigorarea industriei piscicole americane, grav afectata de recesiunea mondiala. Pe langa aspectul comercial, studiul nostru poate fi folosit in aprofundarea cercetarilor medicale legate de distrofia musculara in cazul oamenilor" adauga profesorul Bradley. Aproximativ 500 000 de tone de pastrav curcubeu sunt produse anual in crescatoriile piscicole din Statele Unite si Europa.
Sursa : ScienceDaily
0 Response to "Pastravii musculosi revigoreaza piscicultura"
Post a Comment