Despre combustia umana si citeva cazuri





Flacarile incep din interiorul corpului

Din motive inca neelucidate stiintific, de-a lungul timpului au aparut numeroase cazuri in care unele persoane iau pur si simplu foc si sint arse.

Flacarile incep din interiorul corpului victimelor pe care le ard intr-un mod oribil, corpul acestora devenind un stilp de flacari in doar citeva minute - uneori secunde. Intregul proces este atit de rapid incit obiectele din apropierea victimelor prezinta numai mici stricaciuni, sau uneori nici atit; uneori chiar hainele persoanei respective raminind neatinse.

Aparitia acestor flacari ce vin din interior a fost semnalata de la inceputurile omenirii; dar multi medici legisti, patologi, oameni de stiinta le ignora, tratindu-le cu indiferenta.

Primul semn al nenorocirii a aparut la ora 5 dimineata

Doamna Mary Reeser, o vaduva de 67 de ani, a fost vazuta in viata ultima data la 1 iulie 1951 de fiul ei, doctorul Richard Reeser, si proprietareasa, doamna Pansy Carpenter, care au spus ca au lasat-o stind in fotoliul ei din apartamentul din St. Petersburg, Florida, seara, in jurul orei 9.00.

Primul semn al nenorocirii a aparut la ora 5 dimineata, cind doamna Carpenter a fost trezita de mirosul de fum si, crezind ca este vorba de pompa de apa din garaj, s-a dus, a oprit-o si s-a culcat la loc.

La ora 8, doamna Carpenter a fost trezita de postasul care avea o telegrama pentru doamna Reeser. A urcat scarile si a batut la usa chiriasei sale, dar nu i-a raspuns nimeni. Cind a pus mina pe clanta sa deschida usa, s-a speriat: aceasta era fierbinte! Alarmata, doamna Carpenter a fugit afara sa ceara ajutor. Niste zugravi care lucrau in apropiere au alergat sa o ajute si, impreuna, au deschis cu forta usa apartamentului doamnei Reeser. Odata intrati in camera au fost socati de imaginea oferita de teribilul foc care avusese loc inauntru. Ce au vazut acolo este de neimaginat.

5 kg de material carbonizat

Singura parte a apartamentului care a fost arsa era coltul in care statea doamna Reeser in fotoliu si chiar insasi doamna Reeser. Din scaun ramasesera numai citeva bucati carbonizate, contorsionate, iar din doamna Reeser ceva mai mult; pompierii, politistii si medicii legisti care au examinat-o au ramas consternati. Daca inainte ea cintarea 85 de kg, acum greutatea ei era de mai putin de 5 kg de material carbonizat.

Numai piciorul ei sting a ramas intact, cu papucul in el, ars de la glezna, dar altfel intreg. De asemenea, s-a gasit ficatul ei topit intre coaste si craniul zbircit pina la dimensiunea unei mingi de baseball datorita temperaturii ridicate.

Ceasul s-a topit la ora 4.20

Restul apartamentului prezenta semne de stricaciune datorate temperaturii mari; de la etajul patru in sus peretii erau acoperiti cu un strat de funingine, o oglinda s-a spart, obiectele din plastic au fost inmuiate, la fel ca si luminarile de pe masuta de toaleta.

In apartamentul de dedesubt, singura stricaciune constatata a fost sub locul unde statuse victima.

Adevarata cauza a ciudatei morti a ramas insa necunoscuta

Ce ar fi putut-o arde pe doamna Reeser atit de puternic fara sa cauzeze daune majore in jur? Expertii au ajuns la concluzia ca temperatura necesara unor astfel de arderi trebuie sa fie in jur de 2.500 de grade. Daca ar fi fost o tigara de la care sa se fi aprins hainele ei, n-ar fi produs niciodata asemenea temperaturi. Reteaua electrica a fost topita doar dupa ce a inceput focul, deci nu aceasta era cauza. Medicul legist al FBI-ului a cautat urme de gazolina sau alti combustibili, dar nu a gasit nimic.

Citeva luni dupa aceasta tragedie, seful politiei a anuntat, in inchiderea anchetei, ca focul care a cauzat moartea doamnei Reeser s-a datorat unei tigari aprinse cu care a adormit in mina.

Adevarata cauza a ciudatei morti a doamnei Reeser a ramas insa necunoscuta.

Tipuri de combustie umana spontana

In ciuda faptului ca mass -media tinde sa caracterizeze acest fenomen ca o persoana care arde in flacari, combustia umana spontana este descrisa de un mare numar de cercetatori ca avind diferite tipuri de manifestare. Acest lucru este important deoarece in timp ce unele tipuri de fenomene pot fi explicate, altele nu pot. Ei au clasificat aceste cazuri in doua mari tipuri, fiecare avind trei subgrupe:

1. cazuri fatale care reprezinta cam trei sferturi din situatii

- arderi clasice, care pot fi la rindul lor impartite in mai multe categorii: unde corpul victimelor si hainele acestora devin scrum; in care portiuni ale corpului ramin nearse; unde numai obiectele din imediata apropiere a corpului au fost arse sau cazuri cind datorita temperaturii s-au topit diverse obiecte sau un strat de funingine a acoperit peretii.

- combustii cu martori care observa cum o persoana se tranforma pur si simplu in flacari ce par sa provina din interiorul victimelor.

- arderi selective numite asa deoarece in timp ce victimele mor, hainele lor, scaunele pe care stau ramin neatinse.

2. cazuri nonfatale, care insumeaza cam un sfert din totalul fenomenelor de acest gen intilnite. Din nefericire, victimele acestor evenimente nu au nici ce-a mai mica idee despre ce li s-a intimplat, dar macar pot confirma sau nu daca exista vreo explicatie a evenimentului.

- flacari misterioase care apar pe corpul unor oameni - reprezinta cam jumatate din cazurile nonfatale.

- arderi ciudate care izbucnesc din corpul victimelor fara cauze externe.

- fum care apare emanind din corpul unei persoane si care nu este asociat cu vreun foc.

Alte cazuri nefericite

Un alt caz foarte interesant a fost intilnit in Irlanda, unde domnul John O Conner, de 76 de ani, a fost gasit mort in sufrageria sa. Numai capul si partea superioara a torsului au ramas nearse. Doar mobila a fost putin stricata de foc.

Preotul local care a fost prezent la eveniment il descrie: ca si cum cineva si-ar fi turnat petrol in poala.

Moartea doamnei Agnes Phillip din New South Wales poate fi rezultatul combustiei umane spontane. Batrina doamna a murit in urma flacarilor care au cuprins partea superioara a corpului ei in timp ce statea in masina. Uimitor este faptul ca nu exista nici un indiciu care sa sugereze sursa focului sau cum a inceput el. Nu a fost gasit nici un semn obisnuit care sa determine sursa combustiei. Inspectorul de pompieri Donald Walshe a ajuns, in timpul anchetei, la concluzia ca e posibil ca fenomenul de combustie umana spontana sa fi fost cauza

initiala a focului.

0 Response to "Despre combustia umana si citeva cazuri"

Post a Comment

Powered by eBizar