Paianjenii gigantici: monstrii incalzirii globale

Paianjenii gigantici: monstrii incalzirii globale









Ar putea parea scenariul unui film SF, dar aparitia paianjenilor carnivori de dimensiuni uriase, poate chiar cat o masina de teren, va deveni o realitate cutremuratoare chiar in urmatorii 50 de ani, anunta Toke Hoye, cercetator in cadrul Universitatii Aarhus din Danemarca.

Savantul danez, impreuna cu o echipa de specialisti de la National Geographic, a studiat timp de zece ani evolutia asa numitului Paianjen-Lup din Groenlanda, Pardosa glacialis, specie carnivora de arahnide care s-a dezvoltat intr-un mediu impropriu existentei paianjenilor... Cercul Arctic. Spre surprinderea oamenilor de stiinta, reprezentantii speciei arctice de paianjeni si-au dezvoltat constant dimensiunile si duritatea exoscheletului, datele aratand o crestere cu aproximativ 10% pe an a arahnidelor carnivore.



Totul se datoreaza, in opinia lui Toke Hoye, incalzirii globale accentuate din ultimele decenii. Daca aceasta crestere va continua si chiar se va accelera, nu este exclus ca in 50 de ani, paianjenii sa atinga dimensiuni de-a dreptul uriase, avertizeaza cercetatorul danez. In cel mai rau scenariu, Pardosa glacialis vor atinge, pana la sfarsitul secolului, lungimi chiar si de patru metri, situatie in care exoscheletul acestora va avea o grosime de 26 de centimetri, suficient pentru a respinge gloantele unei pusti de vanatoare.

Specialistii de la National Geographic sustin insa ca in cazul in care un asemenea scenariu va deveni realitate, putem spera ca populatia paianjenilor arctici sa ramana si atunci, ca si acum, sub un control strict, asta datorita canibalismului intalnit la aceasta specie. Este cunoscut faptul ca paianejenii din specia Pardosa glacialis se ataca adeseori, mai ales femelele, pentru a-si consuma ouale sau puii, ceea ce pastreaza un numar relativ redus de exemplare.

Cei mai mari paianjeni care au trait vreodata pe Terra si despre care avem informatii certe au fost reprezentantii speciei Megarachne servinei, care au trait acum circa 300 de milioane de ani si care aveau o deschidere a picioarelor de circa jumatate de metru. La fel si ca si Pardosa glacialis, acestia erau carnivori si putea vana animale de dimensiunile unei pisici domestice.

Sursa:The Register

0 Response to "Paianjenii gigantici: monstrii incalzirii globale"

Post a Comment

Powered by eBizar