Bear Grylls - supravietuirea dusa la extrem

Are doar 36 de ani, dar este deja cunoscut in toata lumea pentru aventurile sale extreme. Show-ul sau de televiziune, Man VS Wild, bate record dupa record iar audienta i se masoara in sute de milioane de telespectatori. Este unul dintre cei mai tineri alpinisti care a escaladat vreodata Everestul, la numai 23 de ani. A urcat pe Ama Dablam, muntele care l-a facut chiar si pe Edmund Hilary sa exclame: „este imposibil de escaladat!”. Este membru al trupelor special SAS, are centura neagra in artele martiale shotokan si este un abil practicat de yoga si ninjutsu. Pare sa poate ingurgita orice si aproape ca nu exista mediu pe care sa nu il poate invinge. El este „Supravietuitorul”... Bear Grylls.

Pe numele sau adevarat, Edward Michael Grylls, supravietuitorul din celebrul show TV marca Discovery Chanel, Man vs. Wild (Born Survivor: Bear Grylls ori Ultimate Survival), are, cu siguranta, admiratori si admiratoare in orice colt al lumii. Si asta nu numai pentru carisma sa inconfundabila ci si pentru ca este un luptator excentric pentru supravietuire, un om care nu s-ar da inapoi de la nimic pentru a-si atinge scopul: ramanerea in viata in orice mediu al planetei.

Bear, asa cum a fost poreclit de sora sa mai mare, a invatat sa se catere si si navigheze inca din primii ai ani vietii de la tatal sau, politicianul irlandez Michael Grylls. In 1994 se inscrie in randul Trupelor Speciale ale Marii Britanii(SAS) pentru ca, la numai 24 de ani, in 1997, sa treaca cu brio stagiul de pregatire al acestora. Asa cum el insusi pretinde, Bear Grylls a participat in calitatea de soldat, medic si intructor in tehnici de supravietuire la mai multe operatiuni militare in Africa, acolo unde a suferit si accidentul de parasuta din pricina caruia s-a ales cu trei vertebre zdrobite.

A absolvit in anul 2002 Universitatea din Londra, specializandu-se in studiul limbii spaniole. Un an mai tarziu, tanarul Grylls s-a inrolat in randul trupelor militare indiene, alaturi de care a petrecut mai multe luni in bazele din Himalaya. In plus, Bear a participat activ, ca trainer, la promovarea credintei crestine prin cursurile Alpha. De altfel, el a declarat in repetate randuri ca doar credinta sa l-a ajutat sa supravietuiasca in mediile ostile pe care a trebuit sa le infrunte.

Debutul in televiziune si l-a facut in timpul expeditiei pe Everest, atunci cand Bear a aparut pentru prima data pe micile ecrane ... intr-o reclama la un deodorant. In anul 2005, acelasi Bear Grylls a filmat o serie de patru episoade, parte a unui show TV numit "Escape to the Legion", show in care supravietuitorul facea fata durelor antrenamente din Sahara ale Legiunii Franceze. Seria a fost difuzata in acelasi an pe postul de televiziune britanic Channel 4 si pe cel american Military Channel. Succesul a fost atat de mare incat emisiunea a fost redifuzata de mai mutle ori la cererea telespectatorilor, ea fiind preluata inclusiv de postul tv History Channel. A urmat apoi colaborarea cu Discovery Channel si aparitia celebrei serii Man VS Wild in care Bear Grylls calatoreste in cele mai inospitaliere locatii de pe glob pentru a-si demonstra abilitatile de supravietuitor.

Criticat pentru posibila trucare a unor imagini, Grylls a recunoscut ca emisiunea al carei star este, se incadreaza mai degraba in categoria "cum sa te descurci in situatii limita" decat in cea de "documentar" si ca, intr-adevar, anumite secvente au fost regizate. Asta nu scade, insa, cu nimic valoarea si spectaculozitatea situatiilor in care ajunge temerarul supravietuitor. Iar daca v-am starnit interesul, va prezentam mai jos 10 dintre sfaturile pe care vi le da cel mai cunoscut expert in arta supravietuirii, precum si 10 situatii limita in care Bear Grylls si-a dovedit aptitudinile...

10 sfaturi esentiale pentru supravietuire

1. Organismul uman poate sa supravietuiasca fara apa timp de 2,5 zile chiar si in arsita cumplita (49 grade Celsius), daca victima isi petrece tot timpul odihnindu-se, la umbra. Organismul rezista doua saptamani sau chiar mai mult fara hrana solida.

2. Sansele de a supravietui unui atac al rechinilor cresc masiv daca inotatorul riposteaza, lovind cu pumnii ochii si branhiile rechinului. Nu ajuta la nimic sa va prefaceti ca ati murit.

3. Pe baza datelor statistice obtinute de la Trupele de Soc ale SUA pentru Operatiuni de Cautare si Salvare, in caz de avalansa, victima are sanse de supravietuire de 90% daca reuseste sa nu se lase ingropata de zapada si primeste ajutor in decurs de 15 minute. Dupa 30 de minute, rata de supravietuire se reduce cu 50%.

4. Nu incercati niciodata sa alergati mai rapid decat un urs. Acest animal poate atinge viteze de pana la 50 - 55 km/h, intr-o fractiune de secunda.

5. O persoana de talie medie, care poarta imbracaminte usoara si are un dispozitiv gonflabil personal, de tipul unei veste de salvare, poate sa supravietuiasca intre 2,5 si 3 ore in apa rece ca gheata, daca ramane nemiscata si isi indoaie genunchii, aducandu-i la piept.

6. Victima muscata de un sarpe cu clopotei are sanse mari de supravietuire. In Statele Unite se produc anual peste 7 000 muscaturi de sarpe, dar numai aproximativ 15 victime mor in final din aceasta cauza.

7. Sansele de supravietuire in cazul unui accident rutier in care masina cade in apa sunt mult mai bune daca victima asteapta inauntru pana cand masina se umple cu apa - si abia dupa aceea incearca sa deschida o portiera sau un geam. In acest fel, presiunea apei care navaleste din exterior nu risca sa doboare victima sau sa o tintuiasca sub bord.

8. Conform Scolii de Parasutism din Toronto, daca parasut nu se deschide, victima are sanse de supravietuire mai mari daca aterizeaza cu picioarele lipite si genunchii usor indoiti, decat daca incearca sa se indrepte spre o zona impadurita sau sa se rostogoleasca in momentul contactului cu solul.

9. Supus unor temperaturi extrem de scazute, organismul uman incepe sa isi intrerupa functiile cand ajunge la 32 grade Celsius, provocand pierderea cunostintei si rigiditate musculara. Sansele de supravietuire cresc daca victima reuseste sa evite doua lucruri: sa se ude si sa adoarma.

10. Conform Institutului Australian de Stiinte Marine, daca sunteti intepati de o meduza veninoasa din clasa Cubozoa, sansele de supravietuire sau macar de intoarcere la tarm sunt aproape zero, caci moartea se poate produce in decurs de numai 2 sau 3 minute.

10 tehnici esentiale de supravietuire

Bear Grylls bea sange de iac direct din carotida animalului

Bear Grylls jupoaie de piele un cerb mort si se acopera de ploaie cu blana acestuia

Bear Grylls bea lichidul din fecalele gasite in pantecul unei camile moarte

Bear Grylls isi consuma propria urina

Bear Grylls mananca globul ocular al unei vite siberiene

Bear Grylls se alege cu fata tumefiata dupa ce fura mierea unor albine

Bear Grylls te invata cum sa ucizi si sa mananci un boa constrictor urias

Bear Grylls intra in vizuina subterana a unui porc spinos pentru a-l ucide cu o sulita

Larva gigant, cina perfecta in salbaticie

Bear Grylls recunoaste in emisiunea lui David Letterman ca a trucat anumite secvente

Sursa foto & video: Discovery Channel

9 Response to "Bear Grylls - supravietuirea dusa la extrem"

  1. Anonymous says:

    il iubesc pe bear mias dori sa merg cu el 2 zile oriunde si sa invat de la el

    Anonymous says:

    - Bear Grylls Multa Multa Sanatate din partea mea Ionut ...Sa mai faci si alte emisiuni ;)

    Anonymous says:

    Bear Grylls for me is the best survivor that I know and is also my favorite

    Anonymous says:

    Tv show of Bear Grylls is the best from the best.. he's a special man. i like his style . he is very well trained, a very good physical condition.. in other words he's the best

    Anonymous says:

    daa..bear grylls, desi nu pare membru SAS este cat se poate de bun
    well done:))

    Anonymous says:

    dc nu pare ? ca nu ti se pare tie??? daca nu crezi tine pentru tn

    Gabitsaaaa:X says:

    Cel mai minunat om in viatsa!:X

    Anonymous says:

    Te admir pentru ceea ce faci!! Foarte tare, esti un adevarat supravietuitor:)

    Anonymous says:

    Toata admiratia si tot respectu Bear Grylls...Mias da si un deget pt un autograf de al tau (si asa am 10) :)) oricum TOT RESPECTU SI TOATE CELE BUNE DIN ROMANIA

Post a Comment

Powered by eBizar