“Sediul” misticismului se afla in creier

“Sediul” misticismului se afla in creier

Pentru prima oara, un studiu realizat de cercetatori italieni a incercat sa stabileasca daca exista un circuit neural aflat la baza tendintei oamenilor de a se proiecta intr-o “dimensiune mistica” si meditativa.

In cadrul studiului lor, grupul de cercetatori de la Institutul Stiintific "Eugenio Medea" din Lombardia, a incercat sa raspunda la aceasta intrebare, cautand relatiile cauza-efect dintre modificarile activitatii cerebrale si spiritualitate. Potrivit articolului publicat in revista de specialitate Neuron, oamenii de stiinta ar fi localizat anumite circuite nervoase corelate comportamentului si gandirii religioase in regiunile temporale si parietale ale ambelor emisfere cerebrale.
Pentru a intelege ce anume se afla la baza diferentelor individuale in ceea ce priveste tendinta catre spiritualitate, cercetatorii au supus unui chestionar 88 de pacienti suferind de cancer cerebral, atat inainte, cat si dupa ce acestora le-a fost extirpata chirurgical masa tumorala
Testul ("Temperament and Character Inventory - TCI, Cloninger") a fost menit sa evalueze trei aspecte ale personalitatii: "uitarea creativa a sinelui", "identificarea transpersonala" si "acceptarea misticului".
Este cunoscut ca leziunile la nivelul cortexului temporo-parietal pot genera dereglari ale simtului de apartenenta a propriului corp (cum ar fi ca un membru paralizat nu face parte din organism, asa-numita somatoparafrenie). Stimularea acestei zone ar putea de asemenea induce si experientele de tip "out-of-body" (OBE), asa-numitele experinete de iesire in afara trupului.

Potrivit lui Cosimo Urgesi, seful echipei de cercetatori, anumite aspecte ale spiritualitatii sunt strans corelate cu perceptia asupra propriului corp, iar diferentele individuale ar putea depinde de niveluri diferite de activare cerebrala in respectivele regiuni cerebrale identificate.

0 Response to "“Sediul” misticismului se afla in creier"

Post a Comment

Powered by eBizar