Ce va mai cerceta ESA in urmatoarele decenii?

Ce va mai cerceta ESA in urmatoarele decenii?

Agentia Spatiala Europeana (ESA) a stabilit trei domenii spre care s-ar putea indrepta cercetarile, incepand cu anul 2017. Temele propuse sunt: materia neagra, planetele locuibile din jurul altor stele si caracteristicile Soarelui.

Comitetul pentru Programe Stiintifice al ESA a aprobat intrarea a trei misiuni propuse in asa-numita faza de "de definire", etapa necesara inaintea intrarii in faza finala, in care se va decide care dintre misiuni vor fi realizate.

Cele trei misiuni propuse sunt:

  • Euclid, care ar avea drept scop clarificarea unor chestiuni fundamentale din domeniul fizicii si al cosmologiei, respectiv natura "materiei negre" si a misterioasei "energii negre". Oamenii de stiinta considera, la ora actuala, ca aceste forme de materie si energie ar avea, in Univers, o pondere mult mai mare decat a materiei "obisnuite'. Misiunea Euclid ar urma sa realizeze harti ce cuprind distribuita galaxiilor, pentru a dezvalui arhitectura "neagra" a Universului.
  • PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations of stars), care ar urma sa studieze planetele din jurul altor stele (in special planete asemanatoare Pamantului) si sa cerceteze caracteristicile acestor stele.
  • Solar Orbiter, misiunea destinata sa studieze Soarele, apropiindu-se de el la cea mai mica distanta posibila in prezent: cca. 43 milioane km, de 62 de ori mai mare decat raza Soarelui (distanta de la centru pana la suprafata exterioara). In cadrul studiului ar urma sa fie colectate date si imagini noi, inclusiv imagini ale polilor Soarelui si ale fetei "nevazute" a astrului (cea care nu este vizibila de pe Terra).

Cele trei teme sunt "finalistele" alese, dupa un complicat proces de selectie, dintr-un total de 52 de propuneri. In cele in urma, doua dintre cele trei vor fi alese pentru a fi realizate.

Cele trei propuneri vor fi perfectionatate, prin precizarea tuturor detaliilor (acesta fiind scopul "fazei de definire") pana la viitoare intalnire a comitetului, in iunie 2011, cand va fi luata decizia finala.

Sursa: Science Daily

0 Response to "Ce va mai cerceta ESA in urmatoarele decenii?"

Post a Comment

Powered by eBizar