Fragment pierdut din Dreptul roman a fost regasit

Fragment pierdut din Dreptul roman a fost regasit

O parte dintr-un stravechi cod de legi roman, considerata a fi vesnic disparuta, a fost descoperita de cercetatori in cadrul Departamentului de Istorie al Colegiului Universitar Londonez (UCL).

Simon Corcoran si Benet Salway au reusit aceasta performanta in urma inchegarii a 17 fragmente de pergament, initial incomprehensibile. Fragmentele au fost studiate in cadrul UCL, ca parte a proiectului "Volterra", fondat de Consiliul de Cercetare Artistica si Umanista, un studiu de 10 ani aplecat asupra Dreptului Roman in intregul sau context social, legal si politic.

Cocoran si Salway au descoperit ca textul apartine de Codex Gregorianus, sau Codului Gregorian, o colectie de legi emise intre domnia imparatului Hadrian (117 - 138 d.Hr.) si
Cea a lui Diocletian (284 - 305 d.Hr.), publicata in jurul anului 300 d.Hr. Se stiau putine despre forma originala a codului si nu existau, pana acum, copii cunoscute.

Fragmentele cotin o serie de raspunsuri ale mai multor imparati romani, la chestiuni de natura legala, ridicate de membri ai publicului. Raspunsurile erau aranjate cronologic si grupate pe capitole tematice sub titluri evidentiate, avand corecturi si adnotari printre randuri. Acestea indica faptul ca recent descoperita copie a fost intrebuintata intens.

Fragmentele care au supravietuit trecerii timpului apartin unor sectiuni despre procedurile de apel si despre statutul limitarilor asupra unor lucruri inca neidentificate. Continutul lor este consistent in informatii deja cunoscute despre Codul Gregorian, din citari ale sale in alte documente, dar fragmentele mai contin si materiale noi, straine timpurilor moderne.

Manuscrisul ar putea fi originar din Constantinopol (Istanbulul de astazi) si se spera ca cercetari ulterioare asupra scriptelor si asupra stravechilor adnotari vor face mai multa lumina asupra trecutului documentului recent descoperit.

0 Response to "Fragment pierdut din Dreptul roman a fost regasit"

Post a Comment

Powered by eBizar