Diversi monstri ai lacurilor
Labels: Diversi monstri ai lacurilor nessie Cea mai renumita creatura Nahuelito Zeul pescarilor de pe lacul Storsjön Basilosaurus Ogopogo criptozoologica din lume Cel mai primitiv exemplar , 1 comments
Nessie, plicticos de cunoscut
Cea mai comuna descriere a monstrului din Loch Ness, Scotia, ne duce cu gîndul la un sarpe de mari dimensiuni. Una dintre cele mai simple explicatii este aceea ca Nessie reprezinta un fel de sarpe primitiv sau molusca gigantica, un exemplar care a reusit sa supravietuiasca erei glaciare.
Cea mai renumita creatura criptozoologica din lume
Anul 1933 reprezinta pentru Nessie momentul de debut în mass-media internationala. Subiectul a fost atît de incitant, încît însusi cuvîntul Nessie e sinonim cu fenomenul clasic al mostrilor care traiesc în lacurile de munte. Nici o alta creatura de dimensiunile si notorietatea lui Nessie nu a devenit simbolul unei tari, asa cum este acest monstru pentru Scotia.
Dovezile se lasa asteptate
În afara de marturiile martorilor pîna acum nu s-a descoperit nici o urma care sa ateste existenta monstrilor. Expeditiile din adîncuri cu submarine, camere de filmat performante, sonare, cercetatori nu s-au bucurat de un rezultat concret. În momntul de fata nu exista nici o dovada materiala incontestabila care sa ateste faptul ca macar unul din nenumaratii monstri ai lacurilor sînt reali.
Patagonia si sarpele Nahuelito
Vizitînd muntii patagonezi ai Argentinei, multi turisti au observat un monstru pe care localnicii l-au botezat Nahuelito, de la lacul în care acesta îsi face deseori aparitia, Nahuel Huapi Lake. Nahuelito si-a facut de mai multe ori aparitia în plina zi, nefiind intimidat de ochii curiosilor. Cei care au avut ocazia sa vada misterioasa creatura au fost foarte impresionati. Unii uimiti si socati, altii entuziasmati de norocul care a dat peste ei, fiecare l-a descris altfel pe monstrul patagonez. Fie era comparat cu un sarpe urias cu aripi în lateral ca ale pestilor, fie ca o aratare cu cap de balaur si corp de peste. Lungimea aproximativa a mostrului este între 15 si 150 de picioare. Se spune ca Nahuelito iese din adîncuri numai vara, cînd vîntul adie. Martorii povestesc ca înainte ca monstrul sa-si face aparitia apele se tulbura, copacii de pe maluri îsi apleaca frunzele la pamînt si din spuma vîrtejului tîsneste un jet de apa înalt de cîtiva metri.
Un produs comercial apreciat
Statiunile montane din Argentina sînt mereu vizitate de peste o suta de mii de turisti în fiecare sezon. Una dintre cele mai cautate zone este Bariloche, în apropierea lacului Nahuel Huapi. Cele mai multe marturii despre aparitia lui Nahuelito se înregistreaza începînd cu luna martie, prima luna din sezon. Poate tocmai de aceea nu toti cred relatarile incredibile ale turistilor despre entitatea misterioasa a Argentinei. În plus, o data cu venirea primilor turisti, localnicii cu simt practic îsi improvizeaza tarabe la intrarea în statiunile turistice, unde vînd pe bani buni doritorilor de inedit suveniruri cu chipul lui Nahuelito. Asadar putem afirma ca în acesta perioada noul star argentian este monstrul mai mult sau mai putin real din Patagonia.
Dovezi care atesta existenta lui Nahuelito
În 1922 doctorul Clementi Onelli, director al Gradinii Zoologice din Buenos Aires, a primit un raport despre descoperirea unor urme imense, undeva în apropierea lacului Nahuel Huapi. Nici una dintre animalele astazi existente în Argentina sau pe Terra nu ar fi putut lasa astfel de urme, numai, poate, daca ar fi pe undeva ascuns un dinozaur. Pe baza acestor dovezi s-a lansat supozitia cum ca în adîncurile lacului ar trai un mostru.
Mai tîrziu, un cautator de aur american pe nume Martin Sheffield declara ca a vazut un animal cu gîtul foarte lung, ca de sarpe, iar miscarile sale erau asemeni unui crocodil.
Avînd în vedere faptul ca înca din 1897 circulau zvonuri despre existenta unui duh al apei în Patagonia Clementi Onelli si Jose Cihagi au organizat o expeditie ce avea ca scop descoperirea lui Nahuelito. Succesul dorit s-a lasat mult asteptat si exploratorii au fost nevoiti în cele din urma sa recunoasca faptul ca daca acea fiinta exista cu adevarat, atunci îsi face aparitia în alte zone, si pîna acum noi nu am dat de ea.
Da pentru drepturile animalelor
Totusi, expeditia nu a ramas fara ecouri în rîndul populatiei. Oamenii s-au revoltat si împreuna cu Societatea pentru protectia animalelor din Argentina au protestat pentru încetarea vînarii animalelor rare, fie si în numele stiintei. Cînd o noua expeditie s-a pus la cale, ea a ramas numai în faza de proiect. Participantii au fost arestati pentru ca ascunsesera în bagaje dinamita, pentru a arunca împrejurimile lacului în aer, si arme de mare calibru.
Interventia marinei argentiniene
În 1960, marina argentiniana a urmarit un obiect subacvatic neidentificat timp de 18 zile. În final i s-a pierdut urma sarpelui de mare, dar evenimentul de senzatie a fost un motiv suficient pentru ca mass-media sa speculeze variante dintre cele mai diverse.
Zeul pescarilor de pe lacul Storsjön
Într-o zi, pe cînd verifica barcile si permisele de pescuit ale pescarilor de pe lacul Storsjön, suedezul Ragnar Björks a fost martorul unei întîmplari greu de crezut. Din sloiurile de gheata ale lacului el a vazut cum îsi face aparitia ceva urias, mai mare de 18 picioare, de culoare pamîntie cu spicuiri de galben. Initial, Björks a fost stupefiat de creatura colosala a lacului, dar cînd si-a revenit în fire a la împuns cu ce i-a picat mai repede în mîna. Spera ca astfel bestia se va speria si va fugi, însa nu a fost deloc asa. Furios, monstrul a lovit cu coada apa si barca sarmanului Ragnar a fost aruncata în sus mai bine de 10 metri. Björks a crezut ca nu va mai scapa cu zile. Dupa cîteva ore s-a trezit aruncat pe mal. Contactul cu solul nu a ramas fara urmari. Fiecare os resimtea durerea cazaturii. Barca sa era facuta tandari. Björks a privit cu spaima în jurul sau. Monstrul disparuse de mult. Lacul era acum linistit si misterios ca întotdeauna. Ragnar le povestea prietenilor sai: Niciodata nu am crezut ca în lacul Storsjön ar putea exista un mostru ca cel pe care l-am vazut eu. Oare era zeul pescarilor despre care se povesteste din batrîni sau un semn din ceruri pentru un sezon nu prea bun la pescuit? Cert e ca am vazut monstrul... si acum stiu ca el exista.
Storsjöodjuret poate fi varul lui Nessie
Despre lacul Storsjön din nordul Suediei s-au povestit multe. Relatarile despre aparitiile unui sarpe urias sint vechi de peste 350 de ani. Din 1987 si pîna acum la Societatea de Investigatii Marele Lac din Suedia s-au înregistrat peste patru sute de rapoarte ce atesta prezenta lui Storsjöodjuret, numele dat de suedezi creaturii lacului.
Descrierile nu concorda
Din declaratiile martorilor nu se poate trasa portretul prea clar al lui Storsjöodjuret. Unii spun ca are cap de sarpe, iar gîtul lung se continua cu sira noduroasa si se termina cu o coada groasa. Altii afirma ca de fapt nu prea are nimic în comun cu un sarpe. Pare mai mult o amfibie cu urechi mari si aripioare de o parte si de alta ca la pesti. Nici înaltimea creaturii nu se poate stabili cu exactitate; unii sustin ca are 2 metri, altii 10.
Victimele erei glaciare
O parte din cercetatori sustin ca exista o legatura între Storsjöodjuret si Nessie, monstrul din Loch Ness. Se pare ca acum 15.000 de ani, în timpul erei glaciare, forma initiala a continentelor a fost modificata radical. Unele tinuturi au fost înghitite de ape, marile au secat, uscatul a devenit ocean, fluviile s-au transformat în lacuri. Asadar, o explicatie posibila pentru aparitia acestor monstri acvatici se sustine tocmai prin transformarile produse în timpul erei glaciare. Se pare ca la un moment dat, într-o etapa initiala a existentei lor, creaturile depre care v-am vorbit erau membrii aceleiasi familii. Dar, la un moment dat, familia a fost dezmembrata. Legendele spun ca monstrii urca noaptea din adîncuri la suparafata lacului si se cheama unii pe altii. Însa numai ecoul muntilor le raspunde.
Nu sînt cazuri izolate
Sa nu credeti ca doar în Argentina si Suedia sînt monstri. În peste 250 de lacuri din întreaga lume se pare ca exista o astfel de creatura. Marturii despre asemenea vietati vei gasi si în Danemarca, Finlanda, Norvegia, Italia, Tara Galilor, Australia etc.
Scenariul este cam acelasi
Putem stabili în linii generale un scenariu pentru aparitiile monstrilor apelor de pe întreaga planeta. Toate creaturie traiesc în lacuri sau în rîuri care au fost cîndva mari sau oceane. Mediul acvatic propice este rece. Salasul monstrilor este totdeauna în adîncuri. Aparitia lor la suprafata apei se face de obicei noaptea sau ziua pe ceata densa, pentru ca atunci linistea este mai profunda si le ofera mai multa siguranta.
Basilosaurus Ogopogo
Unul dintre cei mai cunoscuti de pe continentul american este Ogopogo, creatura care salasluieste în adîncurile lacului Okanagan din Canada. Chiar daca astazi nu mai este la moda, Ogopogo a devenit cunoscut lumii întregi cu sapte ani înaintea monstrului din Loch Ness, în anul 1926, iar primele marturii ale pescarilor canadieni despre Ogopogo dateaza din 1872.
Cel mai primitiv exemplar
Criptozoologistul Roy P. Mackal a crezut initial ca mostrul prezinta aceleasi caracteristici cu Nessie. Dupa o cercetare mai amanuntita a observat însa ca Ogopogo este în fapt o forma primita a acestei specii, un exemplar extrem de rar, Basilosaurus cetoides.
Interesant articolul.......