Ingerul libertatii din Iran


O tanara zace pe trotuar, cu ochii atintiti spre obiectivul camerei de filmat. Un firicel de sange ii apare incet in coltul gurii, pentru a se transforma imediat in suvoaie rosiatice care i se scurg pe barba, pe ochi, pe tample. In jur, cativa oameni se lupta sa o tina in viata.

Asa a murit Neda Soltan, in varsta de 27 de ani, pe o margine de strada din Teheran, dupa ce a fost impuscata in inima de un lunetist.
Imaginile Nedei in agonie, cu ochii stralucind de o frica totala, au facut inconjurul Internetului si buletinelor de stiri televizate. Tanara femeie a devenit imediat simbolul revolutiei iraniene.

“Ingerul libertatii din Iran” a trecut in nefiinta, gasindu-si, in acelasi timp, eternitatea, in cateva imagini (o inregistrare de 40 de secunde) ce vor ramane pentru totdeauna in memoria colectiva.


Opinia publica internationala a avut aceeasi reactie de oroare si indignare ca si la vederea fotografiei fetitei goale alergand pe un pod, dupa ce a fost arsa cu napalm in Vietnam.
Fotograful Nick Ut, de la AP, a surprins-o pe film Phan Thi Kim Phuc, fetita vietnameza, fugind din satul ei dupa un atac cu napalm al americanilor, dupa care, ingrozit de suferinta ei, a aruncat apa pe ea si a dus-o la spital.

Acestea sunt imaginile care pun lucrurile in perspectiva si determina, in general, o schimbare in opinia publica si atitudinea autoritatilor. Oamenii suprinsi astfel, in imagini care intra in panoplia momentelor de cotitura din istorie, nu isi cauta cu orice pret celebritatea si nici nu-si propun sa devina martiri.

Conflictele din ultimii ani au oferit nenumarate astfel de imagini de nesters din memoria colectiva.
Nu se poate uita copilul subnutrit din Africa, pandit indeaproape de un vultur dornic sa se infrupte din el. Fotograful care a surprins aceasta imagine a fost atat de bantuit de tragedia copilului incat s-a sinucis, chinuit de faptul ca a petrecut 20 de minute pentru a pregati camera in loc sa-l ajute pe baietel.

Sau imaginile inregistrate cu un tata si fiul sau, palestinieni, ascunzandu-se de gloantele israelienilor in Gaza in 2000, urland de spaima, numai pentru a sfarsi secerati.

De multe ori, aceste imagini sunt de-a dreptul imposibil de privit. Tentatia de a crea fotografii graitoare si socante in acelasi timp este foarte mare pentru fotografi - dar si pentru amatori.

Indiferent insa cum ar fi obtinute, aceste imagini, o data publicate si propagate pe Internet, forteaza schimbarea. Cu toate ca, la momentul publicarii lor, unele genereaza ample proteste, alternativa este mai rea.

Prin nepublicarea lor, multe atrocitati ar ramane fara “chip” si, deci, neobservate.

Publicul larg nu poate sa isi exprime oprobiul fata de masacrele din Burma si Tibet, spre exemplu.

0 Response to "Ingerul libertatii din Iran"

Post a Comment

Powered by eBizar