CONTROLUL MINŢII ŞI RĂZBOIUL DIN GOLFUL PERSIC

CONTROLUL MINŢII ŞI
RĂZBOIUL DIN GOLFUL PERSIC

Nu aveam încă serviciu când a început Războiul din Golful Persic şi am avut astfel posibilitatea să urmăresc transmisiunile TV live. Acestea sunt pline de substrat pen¬tru mine, căci informaţiile ce provin de pe front de obicei sunt selectate.
Într-una din emisiuni, un reporter CNN a spus că toc¬mai se întorsese din Kuweit, unde călătorise cu o patrulă militară. Ei au observat la un moment dat o patrulă de irakieni pe cealaltă dună de nisip. În vreme ce americanii se întrebau cum îi vor face pe irakieni să se predea, a apărut un elicopter american care i-a survolat pe irakieni. Până ce elicopterul a ajuns la duna de nisip unde se aflau irakienii, ei îşi ridicaseră deja mâinile şi se predau.
Acest eveniment este cel puţin straniu. Era vorba, totuşi, de irakieni care au luptat în Războiul Sfânt împotri¬va Iranului vreme de opt ani.
O altă ştire pe care am remarcat-o a venit la sfârşitul conflictului, atunci când Generalul de Brigadă Neil a fost chestionat de un reporter britanic de la BBC. Reporterul l-a întrebat despre planurile sale privind scoaterea irakie¬nilor din bunkerele pe care germanii le construiseră spe¬cial pentru aceştia. Se ştia că aceste bunkere erau foarte solid construite, astfel încât întrebarea era pe deplin justifi¬cată.
Generalul Neil a spus: „Vom folosi elicoptere psi...”. Apoi şi-a întrerupt propoziţia tuşind. Nu suna ca o tuse reală, dar s-a surprins pe sine spunând ceva ce nu trebuia revelat. După ce a tuşit a continuat să vorbească. „Mă scuzaţi, vom aduce elicopterele cu sisteme PA (public address) şi astfel îi vom scoate afară.”
Pentru mine, declaraţia lui a fost foarte semnificativă. Părerea mea este că generalul făcuse o greşeală şi a trebuit să-şi continue fraza în acelaşi ton. În opinia mea urma să spună ceva de genul „elicoptere cu emisii psihologice”. Se gândea la un anumit tip foarte secret de elicoptere dar, ca să nu sune prea ciudat pentru omul obişnuit, cred că a înlocuit ce voia să spună cu „elicoptere cu sisteme PA”.
Am făcut unele cercetări despre bunkerele irakiene şi am descoperit că americanii încercaseră să obţină planurile de construcţie de la germani. Americanii doreau să ştie cum puteau penetra bunkerele. Germanii le-au furnizat planurile şi americanii au descoperit că pereţii erau foarte groşi. Chiar după un bombardament intens, irakienii se aflau încă teferi în bunkere. Aveau electricitate şi suficientă hrană şi apă care să le ajungă pentru cel puţin şase luni. Bunkerele aveau o grosime de 90 cm şi probabil puteau rezista chiar unei explozii nucleare. Irakienii aveau, de asemenea, echipamentul necesar pentru a construi tunele care să îi ducă la suprafaţă.
Reporterul britanic ştia că americanilor nu le va fi uşor să-i scoată pe irakieni afară din bunkere. De aceea el a for¬mulat acea întrebare. Cred că e absurd de sugerat că aceşti militari fanatici s-ar fi predat doar sub ameninţarea unor elicoptere cu sisteme PA.


Sursa: Autor: Preston B. Nichols , Autor: Peter Moon
Editura: Daksha

0 Response to "CONTROLUL MINŢII ŞI RĂZBOIUL DIN GOLFUL PERSIC"

Post a Comment

Powered by eBizar