Lacul Cincis, blestemat?

In urma cu 45 de ani, autoritatile hunedorene stramutau satul Cincis pentru a amenaja un lac de acumulare. Peste 150 de familii au fost obligate sa-si paraseasca atunci casele. Iar cand apele au inceput sa acopere satul, doua biserici au cazut 'prada' noului lac. Cu cimitire cu tot. In scurt timp, satenii au inceput sa observe fenomene ciudate in zona.
'Oile nu se apropiau de lac, iar in miez de noapte se vedeau, uneori, spiritele celor morti care bantuiau pe suprafata apei. Nu mai vorbesc despre furtuni iscate din senin in mijlocul lacului. Era clar pentru toata lumea ca lacul Cincis e blestemat', povesteste Ionel Craznic, un localnic.


Anii au inceput sa se astearna incet-incet peste lac. ?n perioade de seceta, nivelul apei incepea sa scada, iar turla uneia dintre bisericile aflate la 25 de metri sub apa iesea la suprafata. Oricine trecea a-tunci prin zona isi facea cruce si se indeparta grabit. 'Nu puteai sa vezi asa ceva fara sa te cutremuri. Satenii veneau pe malul lacului si isi plangeau mortii ingropati in cimitirele acoperite de ape. Si blestemau', isi aminteste Costin Marcus, un om al satului. Au urmat apoi alte intamplari care au generat legende. 'Aproape in fiecare an cineva se ineca, dar cadavrul nu mai iesea niciodata la suprafata. Prin anii ?T70 s-a inecat un fotbalist, iar autoritatile de atunci au facut eforturi disperate sa-i recupereze cadavrul. Scafandrii care coborau pe fundul lacului ieseau la suprafata ingroziti. Povesteau despre serpi si despre faptul ca era intuneric bezna. Unul dintre ei a ajuns in zona unde se aflau cimitirele, a iesit la suprafata si nu a mai scos un cuvant. A stat internat la spitalul de nebuni aproape un an', ne-a spus Ionel Craznic.
Anul trecut, lacul "a luat" un baiat de 13 ani

Anul trecut, lacul Cincis si-a mai trecut pe 'raboj' o victima: Paul Barna, un vicecampion national la caiac-canoe de numai 13 ani. Baiatul s-a inecat in timpul unui antrenament, cand o furtuna iscata din senin i-a rasturnat canoea. 'Cerul era senin, apa, linistita. ?n mai putin de cinci minute, nu vedeam la 100 de metri. Am apucat sa-l observ pe Paul. Era aproape de mal. Valuri inalte il aruncau dintr-o parte in alta', povestea atunci antrenorul Gavrila Dragoi.

Doua echipe de scafandri au incercat sa recupereze trupul copilului, dar n-au reusit. Nici macar previziunea conform careia vremea calda va crea un fenomen care il va ridica la suprafata nu s-a adeverit. Lucru care face ca legenda lacului blestemat sa se perpetueze in timp.
Satul Cincis a fost intemeiat pe la 1300
Localitatea este mentionata in documente din anul 1300. Satul a fost stramutat in 1962, cand apele lacului Cincis au acoperit vechea vatra, pe care se gasea si o biserica din secolul al XV-lea. Se spune ca numele acestui sat se trage de la cei 'cinci insi' care au intemeiat asezarea, facandu-si aici cinci case. Se mai spune ca cei cinci intemeietori (bunicul, fiul si trei nepoti) erau luptatori viteji, care l-au salvat pe imparatul lor din prinsoarea turcilor, intr-o lupta data la lo-cul numit astazi Poiana Turcului. Drept urmare, ei au primit ca rasplata plaiul Cincis. Biserica de pe fundul lacului dateaza din anul 1360.

Sursa: Zoot.ro





9 Response to "Lacul Cincis, blestemat?"

  1. Anonymous says:

    Este foarte frumos Lacul Cincisi, merita vizitat :D

    Razvan says:

    E true?

    BaxTer says:

    be serious ... crezi in asa ceva ?? sute de turisti stau in apropierea lacului cu corturile ... nu am auzit nimic de genu` ;) ca se mai ineaca oameni ... arata`mi mie un lac in care nu s`a innecat nimeni ...sunt doar legende si vorbe ale batranilor .... eu unul nu cred

    Anonymous says:

    Ma ala e un hot si jumatate,ala nu are ce face si scrie povesti de adormint copiii.Eu de cate ori am stat pe marginea lacului cu cortu...Nu mai minti oamenii !

    YnFyNyTy says:

    ma poate e adevarat poate nu yo nu cred pana nu vad cu ochisorii mei:P

    eBizar says:

    Daca te uiti putin la titlu este cu semnul intrebarii, nu este o afirmatie. Si povestea cum ca fiecare care se ineaca numai apare la suprafata este adevarata sau ca scafandrii nu il mai pot gasi.

    Anonymous says:

    Frate ... parca ai fi EmO de vorbesti despre chestiidinastea...sau poate esti?

    eBizar says:

    Nu sunt EMO. Si daca as fi, ai avea o problema cu asta?
    Fiecare citeste si scrie ce doreste. Numai bine!

    Anonymous says:

    e adevarat pe cuvant eu am vazut sa inecat un fotbalist de 27 ani era unchiu meu si na mai fost gasit nimic din el.

Post a Comment

Powered by eBizar