Ce cred americanii despre OZN-uri?

Cum percep americanii posibilitatea contactului cu o civilizatie extraterestra, fenomenul OZN si cel al rapirilor? Fundatia NIDS a milionarului Robert Bigelow a reluat în 2002, prin agentiile Roper si OmniTel o estimare efectuata de aceleasi agentii în 1991.
Marile companii prefera agentia Roper atunci când lanseaza un nou produs, deoarece specialistii acesteia, la orice sondaj, depun un efort deosebit în stabililirea esantionului, astfel încât el sa fie semnificativ pentru populatia de 350 de milioane si extrem de eterogena a S.U.A. Sondajul din august 2002 a cuprins 1021 americani de peste 18 ani, cu o structura de vârsta, sex, pregatire, rasa si zona geografica, reprezentative pentru populatia S.U.A., eroarea estimarii fiind de plus-minus 3%.
Conform anchetei, trei americani din patru spun ca ar fi pregatiti sufleteste pentru un eventual anunt oficial ca pamântenii s-au întâlnit cu o civilizatie extraterestra. Predomina barbatii, tinerii, cei cu venituri mari, cei din America de Vest si cei cu acces la internet. În medie 88% spun ca un astfel de anunt nu le-ar schimba orientarea religioasa.
Mai mult de 55% dintre cei întrebati cred ca guvernul ascunde unele lucruri publicului, între care informatii privind fenomenul OZN (72%) sau privind viata extraterestra (68%). Aceste opinii sunt mai accentuate la tineri.
Peste jumatate (56%) din populatia SUA crede în realitatea OZN-urilor, iar aproape jumatate (48%) are convingerea ca ele reprezinta semne ca cineva viziteaza Pamântul. În aceste grupe predomina barbatii si tinerii. Doua treimi din adulti (67%) considera ca exista în Univers si alte specii inteligente. Acest procent e mai ridicat la barbati si la locuitorii din nord-estul SUA.
Mai mult, 45% cred ca o forma de viata inteligenta a monitorizat evolutia omenirii pe Pamânt, procentul fiind de 69% în rândul celor de 18-24 de ani. Peste unul din trei americani (37%) cred ca omenirea interactioneaza si la ora actuala cu inteligente din alte lumi, iar 21% din totalul populatiei SUA crede în realitatea rapirilor OZN.
Un american din sapte a avut o întâlnire apropiata (sub 150 de metri) cu un OZN sau cunoaste pe cineva care a avut o astfel de întâlnire. Un american din cincizeci spune ca a fost rapit, sau cunoaste o persoana care a fost rapita de un OZN. Între acestia predomina, din nou, cei cu vârsta între 18 si 24 de ani.
Studii efectuate în prealabil asupra câtorva sute de persoane, considerate ca au fost rapite, au dovedit ca la acestea se întâlnesc sistematic cinci trasaturi „cheie”, care au fost semnalate în schimb rareori la ceilalti oameni. Cele cinci trasaturi sunt: cel în cauza s-a trezit noaptea paralizat si cu o persoana sau o prezenta straina în încapere (20%), a avut senzatia de zbor prin aer, fara a întelege de ce si cum (14%), pe corpul sau au aparut cicatrice bizare, inexplicabile pentru subiect si pentru cei din jur (12%), a vazut lumini stranii sau globuri de lumina în încapere, fara a sti de unde veneau si ce le cauza (10%), s-a întâmplat ca timp de o ora sau mai mult sa fi fost dat disparut fara ca subiectul sau ceilalti sa stie unde sau de ce (8%). Cifrele din paranteza indica procentul celor care au afirmat la sondaj ca li s-a întâmplat asa ceva. Ca si în 1991, si în acest caz s-a introdus în chestionar o întrebare capcana si anume daca cuvântul (inventat) „tri-nerver” are cumva o semnificatie speciala pentru cel întrebat (în 1991 fusese utilizat cuvântul „trondant”). Cei care au raspuns pozitiv la aceasta ultima întrebare au fost eliminati din esantion.
Circa 1,4% din intervievati au raspuns pozitiv la patru sau cinci trasaturi „cheie”, ceea ce, în viziunea celor ce au comandat sondajul, însemna ca puteau sa fi fost rapiti, fara stirea lor. Acest procent echivaleaza, la nivel national, cu 2,9 milioane de americani. Sa fie oare posibil ca amploarea fenomenului rapirilor sa fie atât de întinsa? Din nou, predomina tinerii, cei cu venituri medii si cei din nord-estul Statelor Unite. Rapirile par sa vizeze anumite familii – de-a lungul mai multor generatii – ca si un asa-numit grup „influential” – persoane cu venituri mai mari decât media, ocupând pozitii importante politice si sociale (nu neaparat de vârf), de unde pot contribui la stabilirea directiilor de dezvoltare a societatii.

0 Response to "Ce cred americanii despre OZN-uri?"

Post a Comment

Powered by eBizar