Fantomele nu exista doar in imaginatia noastra

Fantomele calatoresc in timp

Fantomele reprezinta un fenomen inexplicabil foarte complex ce poate fi clasificat in functie de diferitele intimplari carora le-au dat nastere. Majoritatea fantomelor se prezinta sub forma unor oameni obisnuiti care apar in locuri ciudate si de obicei la diferite ore din noapte. Alteori se intimpla ca fantomele sa schimbe imprejurarile ce le favorizeaza prezenta, dind impresia unei alunecari in timp. In acest caz ce se intimpla cu martorii evenimentelor bizare despre care va vom povesti in cele ce urmeaza? Oare ei si fantomele pe care le vad transcend inconstient limitele spatiale si temporale, calatorind dintr-o dimensiune in alta sau pur si simplu nu exista fantome decit in imaginatia noastra? E o intrebare ce nu poate avea un singur raspuns. De aceea in nenumarate rinduri pasionatii s-au lansat in diverse teorii, care mai de care mai veridice sau mai amuzante.

Anglia, tarim al misterelor

Joan Forman, scriitoare si vinator de fantome, a cules multe date cu privire la fantomele ce traverseaza dimensiunile. Cercetarile sale nu s-au limitat la o anumita zona din Anglia, ci au inclus informatii din toata Marea Britanie. Observatiile sale referitoare la fenomenul fantomatic au fost publicate in lucrarea Mastile timpului. Iata un exemplu.

Fantome la un pahar de gin

Martorul unei astfel de intimplari este John D. Mcnish, paznic la Byward Tower din Londra. Intr-o noapte el a observat in turn un grup de sase oameni cu jobenuri si frac ce stateau in jurul semineului, tragind din pipa si discutind. Pareau veniti dintr-o epoca mai veche cu zeci de ani. Peste tot predomina un miros greu de mucegai. Camera parea alterata. Paznicului nu-i venea sa creada. Sperind sa fie doar o iluzie a iesit val virtej din camera. Dupa citeva secunde s-a reintors. A gasit totul in ordine; camera era goala si nici urma nici de gentlemani, nici de mirosul de putreziciune.

Spiritele ademenesc

Interesul lui Joan Forman a condus-o pe scriitoare la Haddon Hall, in Derbyshire, unde a fost martora unei intimplari bizare. Pe cind se afla in curtea de la Haddon Hall, admirind arhitectura extraordinara a constructiei, ea a vazut un grup de patru copii ce se jucau undeva pe scari. Dintre acestia o fetita de 9 ani i-a atras atentia in mod deosebit. Avea parul lung, saten deschis, era imbracata intr-o rochie din matase verde cu guler alb, iar pe cap purta o palariuta alba. In acele clipe scriitoarea era pur si simplu captivata de copiii care se jucau in gradina si totusi constienta de faptul ca desi priveste ceva ireal, in fata ei se desfasoara o actiune pe deplin reala. Forman, decisa fiind sa descopere identitatea fetitei, a intrat in Haddon Hall, privind cu luare aminte la portretele prafuite, agatate pe peretii incaperii. In mijlocul acelor reprezentari ancestrale, ea a recunoscut intr-unul dintre tablouri, in Lady Grace Manners, pe fetita ce se juca mai devreme afara. Numai ca Lady Manners murise in urma cu ceva ani buni, cam prin 1640.

Undita si momeala

In urma acestei experiente, Joan Forman a elaborat teoria factorului tragaci prin care fantomele ii atrag pe oameni pentru a deveni martori la activitatile lor. Factorul tragaci actioneaza ca o momeala aruncata unei persoane care este interesata de ceea ce se petrece in jurul sau, dar nu e indeajuns de concentrata asupra unui punct din acea realitate. Este momentul in care, respectind niste coordonate spatiale si temporale precise, martorul aluneca fara sa stie intr-o alta dimensiune.

Vrajitoarea din castel

Alice Pollock a fost martora unui caz clasic de alunecare in timp, pe cind se afla la Leeds Castle, in Kent. Asteptind sa experimenteze evenimente dintr-un alt timp, Alice atingea diferite obiecte din camera lui Henry al VIII-lea, incercind sa creeze o conexiune intre ea si epoca regelui. Dupa o perioada infatisarea camerei s-a schimbat brusc. Mobilierul modern si confortabil, disparuse ca prin minune, precum si covorul. Focul ce ardea in semineu s-a stins. Aerul devenise rece si greu. De-a lungul si de-a latul camerei se plimba o femeie imbracata cu o rochie lunga, alba, avind expresia fetei foarte concentrata. Dupa numai citeva momente insa aspectul camerei a revenit la normal de parca nimic ne se modificase. In urma cercetarilor istorice facute, s-a descoperit ca acea camera fusese temnita reginei Ioana de Navarre, mama vitrega a lui Henry al V-lea, care fusese acuzata de vrajitorie de catre sotul ei si arsa pe rug.

Tinara din anii ’40

Un caz recent a avut loc in 1996 pe Bold Street din Liverpool. Frank isi facea cumparaturile impreuna cu sotia in centrul orasului intr-o dupa-amiaza de simbata. Lasindu-si sotia sa caute carti de povesti pentru cei mici, Frank a mers la magazinul de CD-uri alaturat. La un moment dat a auzit un sunet de trompeta. Uitindu-se speriat in jur, Frank si-a dat seama ca se afla in mijlocul strazii. S-a indreptat din nou spre magazinul in care se afla cu citeva clipe mai inainte. Numai ca acum vitrina era cu totul schimbata, prezentind in loc de carti articole de marochinarie. Pe strada oamenii erau imbracati dupa moda anilor ’40. O tinara s-a apropiat de el si l-a luat de brat, soptindu-i ca partial sint inca in anii ’90. Imediat ce au intrat in magazin, interiorul s-a schimbat, revenind la aspectul din 1996. Frank a intrebat-o pe tinara ce s-a intimplat. Ea i-a zimbit, spunindu-i ca e normal sa poti vedea pentru o clipa cum erau lucrurile in urma cu zeci de ani. Intimplarea ridica numeroase semne de intrebare. Oare soferul care era sa-l accidenteze pe Frank l-a vazut ca pe un concetatean sau ca pe o fantoma aparuta in mijocul drumului din senin? Sau macar vinzatorii au observat cit de ciudat era comportamentul lui?

Sint doua posibilitati de a calatori in timp

Alunecarile in timp se pot produce in doua moduri. Fie prin reincarnarea unei persoane ce recunoaste locurile pe care le viziteaza in viata prezenta, fie cind martorul este ademenit. Alunecare in timp are loc fara sa-ti dai seama. Doar pentru o fractiune de secunda si intr-un moment bine determinat. Atunci informatia transmisa de creier se opreste si cind revine martorul constientizeaza ceva ce a memorat dintr-un timp trecut.

0 Response to "Fantomele nu exista doar in imaginatia noastra"

Post a Comment

Powered by eBizar