Horowitz, un alt fizician sceptic

În numarul precedent am reprodus câteva opinii, nu tocmai favorabile, ale lui Carl Sagan, privind fenomenul rapirilor OZN, exprimate cu prilejul unui interviu acordat companiei de televiziune NOVA. Un alt sceptic interpelat de aceeasi companie a fost fizicianul Paul Horowitz de la Universitatea Harvard.
Horowitz a lucrat în cadrul proiectelor de cautare prin radiotelescoape a unor eventuale semnale venite de la civilizatii extraterestre. În interviul mentionat el afirma: "Suntem prima generatie care poate comunica cu o civilizatie extraterestra. Evolutia radioastronomiei, marile antene, receptoare, calculatoarele din spatele lor, apartin exclusiv generatiei noastre si n-au existat înainte.... Foarte probabil alte civilizatii ne transmit semnale din departari. Cum am putea sa nu încercam sa le auzim?... Daca vom receptiona un mesaj... va fi, în sensul cel mai profund, sfârsitul izolarii noastre culturale. Cred ca va fi, fara îndoiala, cea mai mare descoperire din istoria umanitatii".
El continua: "comunitatea stiintifica favorizeaza metoda cautarii inteligentelor extraterestre cu radiotelescoapele... prima cautare s-a facut în 1960 de Frank Drake, care a urmarit doua stele timp de doua luni". Au urmat zeci de alte proiecte, fiecare cu câteva zeci de ore de ascultare cu radiotelescopul. Mai recent se lucreaza pe un milion de canale si zece milioane de receptoare, dar toate acestea înseamna înca foarte putin. Universul este imens si n-am explorat decât o foarte mica parte din el. "Doar i-am zgâriat suprafata". Deocamdata s-au receptionat câteva semnale inteligente, care s-au dovedit apoi ca apartin tot pamântenilor, sau altele, interesante, care însa nu s-au repetat.
Unde sunt dovezile fizice?
În privinta rapirilor OZN, Horowitz ramâne sceptic. El spune despre cei rapiti: "daca îi întrebi de vreo dovada, cum ar fi un obiect uitat de îmbracaminte, sau un bolt cazut din trenul de aterizare de la OZN-ul care a vizitat curtea din spate, sau o bricheta lasata amintire, nu vei obtine nimic. Uneori îti vor spune ca au un implant. Dar aceste implanturi nu par sa se materializeze niciodata. Auzim tot soiul de povesti, dar nu avem nici un fel de dovezi palpabile. Doar fotografii neclare, schite înfatisând extraterestri, care, mie personal, mi se par prea asemanatori cu oamenii". Horowitz recunoaste ca cei ce spun astfel de istorisiri, cel putin cei pe care a avut ocazia sa-i asculte, par seriosi, sinceri si convingatori. Totusi ei vin doar cu amintiri. Nimeni nu a fost în stare sa produca o dovada. Horowitz însusi, ca fizician si nespecialist în rapiri, considera prin urmare ca este putin probabil ca aceste istorii sa fie adevarate. E drept, nu s-a gasit nici o alta explicatie pentru sutele de rapoarte cu rapiri, dar aceasta nu face ca explicatia extraterestra sa fie mai plauzibila.
Daca ar ateriza un OZN
Atunci când reporterul l-a întrebat ce ar spune daca un OZN ar ateriza în fata casei sale, Horowitz a raspuns ca tocmai si-a tuns gazonul, care acum arata extraordinar de bine, iar OZN-ul ar strica totul. "Noua, fizicienilor, ne place sa fim încapatânati în privinta dovezilor stiintifice atunci când se pretinde ca extraterestrii ar umbla pe Pamânt. Nu acceptam cu usurinta astfel de lucruri. E o afirmatie iesita din comun, care cere dovezi iesite din comun".
"Pe de alta parte" - a spus Horowitz - "trebuie sa recunosc faptul ca legile fizicii nu interzic nici zborurile interstelare nici viata extraterestra... Daca o farfurie zburatoare ar ateriza pe gazonul meu mâine dimineata, as fi cel mai fericit om din cartier".

0 Response to "Horowitz, un alt fizician sceptic"

Post a Comment

Powered by eBizar