Experiente in apropierea mortii


Jane Smith, o femeie din Carolina de Sud, a trait o experienta de neuitat pentru ea. Acum citiva ani, in timpul nasterii celui de-al doilea copil, inima sa a incetat sa mai bata si pentru citeva minute a murit. Acum, cind retraieste acea experienta, ea isi aminteste totul cu deosebita intensitate.


Amintiri din timpul mortii

Totul s-a intimplat foarte repede. M-am simtit cumva ca si cum as fi iesit din corp. Nu puteam vedea din cauza ca eram invaluita intr-o ceata cenusie, dar n-am fost nici o clipa inconstienta, a spus ea. Stind in aceasta ceata am inteles ca am murit, dar acum sint foarte bucuroasa si recunoscatoare ca am ramas in viata.

Ceata a inceput sa se risipeasca si in fata ochilor i-a aparut un drum care ducea spre o lumina stralucitoare. Am devenit una cu acea lumina care parca ma legana cu blindete. Imi amintesc de sentimentele de protectie, iubire si extaz pe care le incercam.

Entitati decedate ii explica care este scopul vietii

In noua lume in care a intrat, doamna Smith a stat de vorba cu diferite entitati. Unele i s-au parut foarte cunoscute: rude si prietenii care se stinsesera din viata in ultimii ani si care parca au venit sa o intimpine. Aceste fiinte raspundeau la intrebarile ei cum ar fi care este scopul vietii?, dar in acelasi timp au prevenit-o sa aiba grija mare la informatiile pe care le va raspindi la inapoierea pe pamint.

Cu durere mare s-a trezit cind medicul ii facea masaj cardiac.

Experientele de acest gen sint in mare parte asemanatoare
Retrairile doamnei Smith sint un exemplu clar de experienta in apropierea mortii. In timp ce aceste experientele difera de la persoana la persoana, ele tind totusi sa dezvaluie aceleasi trasaturi. Partile asemanatoare sint legate de senzatiile de separare de corp, dezvoltarea unor sentimente si emotii foarte puternice, invaluirea intr-o lumina calda, protectoare, intilnirea cu unele persoane decedate, cu entitati supreme, retrairea unor parti importante din viata.

Cercetatorii studiaza cazurile de moarte clinica

Specialistii spun ca aproximativ intre 9 si 18 la suta din persoanele care au fost aproape de moarte au avut o experienta de acest gen. Desi majoritatea celor care au participat la studiile efectuate de psihiatrul Brite Granson au spus ca experientele lor au fost placute, au existat si cazuri care au relatat experiente infricosatoare si neplacute. Inca nu se cunoaste motivul pentru care exista aceste diferente, dar se fac speculatii care vizeaza modul de viata, karma celor implicati.

In afara corpului... sau in afara mintii

In mod curent medicii refuza sa dea crezare acestor experiente si le considera halucinatii sau efectele secundare ale unor medicamente. Dar e putin probabil ca medicamentele sa produca astfel de evenimente, a spus Granson. Oamenii care sint tratati cu astfel de medicamente, cei intoxicati sau care sufera de febra nu relateaza astfel de evenimente ca cei care au suferit un accident sau care au avut un atac de cord.

Lipsa de oxigen poate crea halucinatii

Unii experti afirma ca privarea de oxigen din timpul ultimelor momente ale vietii poate cauza halucinatii.

Altii sugereaza ca aceste experiente apar cind corpul elibereaza brusc endorfinele pentru a combate spaima teribila a mortii. Dar halucinatiile cauzate de lipsa oxigenului sint de cele mai multe ori deformate si simpla identificare cu chimismul creierului nu dovedeste cauza acestor experiente, a spus Granson.

Experientele in apropierea mortii pot fi o reactie la stres

Granson sugereaza ca experientele in apropierea mortii pot fi rezultatul disocierii, o reactie tipica la stres. Disociatia este o stare in care gindurile si senzatiile sint temporar separate de cunostinta.

Visatul cu ochii deschisi sau absorbirea in lectura unei carti sint exemple simple ale unei experiente disociative.

Disocierea patologica insa este mult mai complicata, ea include amnezie si numeroase dereglari ale personalitatii.

Modelul disocierii nu este o dereglare psihica

Granson a publicat anul trecut un raport in care a mentionat ca in urma studierii a 134 de persoane, 96 au avut o experienta in apropierea mortii. Toti au participat la un test standard pentru a masura frecventa experientei lor disociative. Cercetatorul a descoperit o legatura intre experientele in apropierea mortii si sentimentele de disociere. Granson a aratat ca modelul disocierii este compatibil cu raspunsul normal la stres, nu cu dereglarea psihica.

Efectele ulterioare ale acestor experiente sint deosebite

Toti cei care au supravietuit unei experiente in apropierea mortii aproape inevitabil au afirmat ca modul lor de a fi s-a schimbat considerabil. Multe dintre aceste schimbari sint neasteptate: cresterea credintei in viata dupa moarte, grija pentru cei din jur, indiferenta pentru lucrurile materiale si posesiune. Ei simt o mai mica teama fata de moarte si o mai mare dorinta de a se bucura de viata. In aceasta transformare profunda sta marea lor schimbare.

Depresia care urmeaza unei astfel de experiente este de scurta durata

Unii cercetatori afirma ca majoritatea celor care trec printr-o astfel de experienta in apropierea mortii trec printr-o perioada de depresie. Ei cred ca sint nebuni si ca nu exista nici o sansa sa inteleaga ce s-a petrecut cu ei… sau se simt cumva pierduti.

Din fericire, depresia este de obicei de scurta durata. Alte manifestari ale schimbarilor psihologice care apar sint legate de scaderea tensiunii, sensibilitate la lumina si zgomot, aparitia unor alergii, toleranta scazuta la produsele farmaceutice si chimice.

Doamna Jane Smith s-a apropiat de religie

Jane a spus ca experienta prin care a trecut a determinat-o sa aiba inclinatii mai spirituale. Ea s-a apropiat mult de biserica, participind la slujbe si la actiuni de binefacere.

Experienta pe care am trait-o a schimbat intregul meu mod de a privi viata, a spus Jane.

Eram o persoana fericita si inainte si sint si acum. Dar in plus am aflat ca oamenii sint mult mai mult decit ce se vede si stie despre ei. Desi viata mea de zi cu zi nu s-a schimbat, ea a capatat o mai mare profunzime.

0 Response to "Experiente in apropierea mortii"

Post a Comment

Powered by eBizar