Stiinta si fantomele
Fara indoiala, Anglia este tara fantomelor. In istoria ei se intilnesc numeroase legende in care fantome ale diversilor oameni apar in diverse case si castele spre groaza celor care stau acolo. Nicaieri in lume oamenii nu sint mai pregatiti sa se intilneasca o fantoma ca in Anglia.
Si oamenii de stiinta sint vizitati de fantome in laboratoarele lor
Specialistul in computere Dick Randy de la Universitatea Coverly a considerat intotdeauna ca toate aceste legende cu fantome sint un nonsens si nu le-a luat niciodata in serios.
Numai ca, odata, intr-o seara, pe cind lucra ca de obicei in laboratorul sau, a simtit cum brusc o sudoare rece il cuprinde: cineva, cu niste ochi de-a dreptul sinistri, il privea. Apoi ciudatenia cu ochi atit de groaznici a luat un obiect de pe o masa si s-a apropiat de cercetator.
Capul era invaluit in ceata, dar i se vedeau miinile si picioarele
In linii mari, Dick a putut sa observe ca aratarea avea picioare, miini, dar figura era invaluita intr-o ceata din care doar ochii se puteau vedea clar. Gura aparea ca o gaura neagra in mijlocul cetei. Parea ca se deplaseaza incet prin camera si se uita la toata aparatura cu care era dotat laboratorul.
Intr-o clipa, ciudatenia a disparut in aer fara sa lase nici o urma. Totul a durat doar citeva clipe, lasindu-l pe Dick Randy complet naucit.
Cercetatorul incepe sa studieze fenomenul la care a asistat
Dupa ce domnul Randy si-a revenit din soc, a inceput sa gindeasca ca un om de stiinta: a incercat sa caute cauza acestui fenomen neobisnuit. Halucinatia poate fi cea mai simpla explicatie a acestui fenomen.
Pe de alta parte, Dick Randy nu folosea droguri, nu bea alcool sau cafea. Fenomenele paranormale erau neglijate de omul de stiinta.
Deci el s-a apucat sa priveasca lucrurile ca si cum ar fi putut fi explicate stiintific.
Hobby-ul sau l-a ajutat sa rezolve misterul
Curind, Dick Randy a ajuns sa descopere accidental factorii care au dus la aparitia aceea neobisnuita datorita hobby-ului lui: scrima.
La citva timp dupa intilnirea cu fantoma, el si-a adus spada la laborator pentru a se pregati in vederea turneului de scrima care urma sa aiba loc curind. Deodata, Dick a simtit vibratia spadei de pe masa ca si cum o mina invizibila ar fi atins-o.
O mina invizibila poate fi explicatia unui om obisnuit, nu a unui cercetator.
Infrasunetele generate de aparatul de aer conditionat sint cauza vibratiilor spadei
Dick Randy a ajuns la concluzia ca miscarea spadei este cauzata de rezonanta oscilatiilor undelor sonore. Dar in laborator parea a fi foarte liniste.
Pentru a fi sigur, Dick a masurat zgomotul din laborator cu ajutorul aparaturii din dotare. A fost surprins sa afle ca acesta era la cote mult prea mici pentru a putea fi auzite de om. Erau infrasunete.
I-a luat o gramada de timp sa afle sursa acelor infrasunete. Dar pina la urma a aflat ca ele erau emise de un ventilator recent instalat in aparatul de aer conditionat. Curind, cind aerul conditionat a fost oprit, vibratia spadei s-a oprit.
Mistere de secole inca neelucidate isi gasesc explicatia
De multi ani, marinarii au reflectat asupra misterului care invaluia fenomenul olandezul zburator, vapoare care ajungeau sa rataceasca pe mari fara echipaj la bord. Unde erau ei? Nu se stie.
Binecunoscuta ambarcatiune Maria Celesta a fost ultima din aceasta serie de vase. Cind o goeleta s-a apropiat de acest vas si unul dintre marinari s-a urcat la bord, a fost surprins sa descopere mincarea calda si datari recente ale capitanului in jurnalul de bord. Insa nimeni nu era la bord – toti disparusera fara urma.
Valurile oceanelor pot, in anumite conditii, sa emita infrasunete
Acest mister a fost nerezolvat multi ani, pina cind a devenit clar ca infrasunetele erau explicatia acestui fenomen. Infrasunetele de 7 hertzi pot fi emise de valurile oceanului in anumite conditii. Numai ca aceste infrasunete sunt cumplite pentru oameni: ei poate au innebunit si s-au aruncat peste punte pentru a scapa de chinuri.
Se presupune ca infrasunetele pot crea iluzii optice
Dick Randy presupune ca aparitia din noaptea aceea teribila poate fi datorata foarte bine infrasunetelor. Cind a masurat undele sonore in laborator, aparatele indicau 18,98 hertzi, exact frecventa sub care globul ocular incepe sa rezoneze. Deci, in ciuda tuturor aparentelor, undele sonore au facut ca globii oculari ai lui Dick Randy sa rezoneze producind o iluzie optica: el a vazut o figura care de fapt nu exista.
Anglia, tara fantomelor, este si tara vinturilor puternice
Urmatoarele investigatii ale fenomenelor au relevat ca undele sonore de joasa frecventa pot sa apara cind puternice rafale de vint lovesc cosurile de fum sau turnurile. Aceste basuri puternice reusesc sa treaca chiar si prin zidurile groase.
Asemenea unde sonore incep sa bubuie prin coridoarele cladirilor. Aceasta este ratiunea pentru care oamenii adesea spun ca se intilnesc cu fantome de-a lungul coridoarelor lungi si intortocheate din vechile castele.
Or, se stie ca in Marea Britanie vinturile sint uneori foarte puternice.
Dick Randy a afirmat ca privind din prisma aceasta lucrurile, multe fenomene misterioase se pot explica.
Experimentele nu demonstreaza ipoteza lui Dick Randy
Fizicienii, pornind de la ideea domnului Randy, au facut mai multe studii pentru a vedea care este efectul infrasunetelor asupra corpului uman. Voluntarii care au participat la aceste experimente au marturisit ca au resimtit o stare de oboseala neobisnuita, tensiune crescuta in ochi si urechi, dar niciodata nu au mentionat halucinatii sau fantome.
Farmecul inedit al activitatii de cercetare consta in cautarea solutiilor
Daca pe de o parte misterul fantomelor pare rezolvat, pe de alta parte multe intrebari ramin fara raspuns.
Sint multe persoane in Anglia care inca se mai intilnesc cu fantome si nu se stie daca este vorba de iluzii optice sau este vorba de fiinte care vin din alta lume.
De fapt, aceasta este fascinatia activitatii de cercetare: in prima faza natura permite sa te apropii de aflarea unei explicatii a misterelor ei, pentru ca apoi, brusc, sa inchida usa in fata ochilor oamenilor de stiinta, punindu-i pe acestia sa caute alte cai de rezolvare a misterelor.
0 Response to "Stiinta si fantomele"
Post a Comment