Taina ploilor cu pesti


Somn, biban si platica din nori

Intr-o zi calda si senina din mai 1956, la o ferma din statul Alabama din cer au cazut pesti vii. Martorii acestui eveniment straniu au afirmat ca pestii cadeau dintr-un singur nor intunecat care a aparut dupa o mica vijelie iscata parca din nimic.

A inceput sa picure pe o suprafata mica de pamint (aproximativ 200 de metri patrati) si in citeva minute norul acela neobisnuit din intunecat a devenit aproape alb si din el au inceput sa cada trei tipuri de pesti - somn, biban si platica. Din faptul ca vietatile erau vii si se zbateau reiesea ca ei nu au stat prea mult in cer, ceea ce nu se poate spune despre ploaia cu pesti care a durat, dupa parerea martorilor, mai bine de 15 minute. Desi pestii apartineau speciilor existente in acea zona, iar riurile din care se puteau pescui se gaseau la aproximativ 2 mile departare de ferma, nici o tornada sau uragan nu a fost multe saptamini, astfel incit era de neinteles cum de pestii au fost ridicati la cer si dusi la o asemenea distanta. Unul dintre martori spunea: Dupa parerea mea, acesta este cel mai straniu lucru care s-a petrecut vreodata in lume!

Desigur, un lucru straniu, insa nu unicul in lume.

Anul 1972 - 50 de ploi cu pesti

Ploile cu pesti au fost observate practic pe tot globul pamintesc. Marturiile despre aceste caderi din cer umplu paginile revistelor care scriu despre fenomene anomale si chiar jurnalele meteorologice rationale si serioase scriu in mod regulat despre ploi cu scrumbii, uragane cu calmari sau despre tornade cu pastravi.

In vremurile noastre sint atestate multe asemenea exemple si in Statele Unite ale Americii, incluzind aici potopurile din Boston, Massachusets, Tomasville, Alabama, Kansas. In dimineata zilei de 19 decembrie 1984, in Santa Monica a fost o ploaie destul de serioasa cu pesti, care a indus starea de necesitate pe strazile din zona. In anul urmator, in mai 1985, o portie destul de insemnata de pesti a aparut in curtea interioara a casei lui Louis Kastorino din Texas. Kastorino a recunoscut dupa aceea ca a fost atit de speriat de ceea ce s-a intimplat incit a crezut ca este vorba de un fenomen supranatural. Ploile cu pesti sint atit de obisnuite in citeva tari, cum ar fi Australia si India, incit ziarele de acolo aproape ca au incetat sa mai dea vreo stire despre aceste fenomene in paginile lor. Un naturalist australian, Gilbert Witley, a alcatuit o lista cu 50 de ploi cu pesti care au avut loc pe toate cele sase continente intr-un singur an, 1972. In acel an au fost semnalate ploi cu pesti la Cressy, Victoria, cu creveti la Singleton, cu bibani mici la Hadfield, Victoria si cu alte specii neidentificate de apa dulce la periferia orasului Brisbane.

Ploaia de moruni din Hampshire

Chiar daca asemenea fenomene in Marea Britanie par neobisnuite, exista si aici citeva marturii. In luna august a anului 1914, in regiunea Sunderland s-a putut vedea cum au aterizat pe pamint ca din senin niste tipari nefericiti; in aceeasi luna, a anului 1948 insa, un oarecare mister Jan Rety din Hampshire a nimerit sub o ploaie de moruni cind mergea sa joace golf. Insa cel mai des paminturile britanice au fost lovite de ploi cu crabi.

Se pot explica aceste fenomene in alt fel, decit prin cauze supranaturale? Unii spun ca acest lucru este posibil. Printre meteorologi este foarte intilnita parerea ca din moment ce ploile cu pesti nu sint socotite fantezii, atunci nici explicatiile acestor fenomene nu trebuie sa fie de domeniul paranormalului. Acesti specialisti cred ca vijeliile pot lua pestii din riuri sau din mari si ii ridica la cer, asemenea prafului, ii duc o oarecare distanta, dupa care acestia cad ca o ploaie pe pamint. O asemenea versiune poate explica citeva cazuri izolate, insa trebuie tinut cont de faptul ca nimeni nu a vazut cum o furtuna puternica le scoate pe aceste fiinte din apa, in timp ce exemplele in care pestii au cazut din cer sint mult mai multe si au si marturii concrete.

De asemenea, este greu de presupus ca o furtuna ii alege pe pesti pe specii, unele dintre ele fiind luate, iar altele lasate pe loc. Si de ce niciodata impreuna cu pestii nu cade si nisip, de exemplu, sau alge?

Ce le-a dat Dumnezeu pescarilor naufragiati

Cind de sus cad locuitorii marii, nimeni nu observa o ploaie sarata nici inainte, nici dupa aceste fenomene, iar daca unele furtuni in apa se pot incheia printr-o ploaie cu specii de vietati care traiesc la suprafata apei marii, aproape de mal, acest lucru nu se poate intimpla atunci cind ploua cu unele specii marine care traiesc la mare adincime sau departe de tarm.

Probabil ca cea mai uimitoare dintre toate ploile cu pesti a fost cea care a avut loc la bordul unei barci care apartinea la trei pescari dintr-o mica insula a Oceanului Pacific, la data de 3 aprilie 1986. Naufragiind in timpul unei furtuni, pescarii au petrecut 119 zile intr-o barca, inainte de a fi gasiti la mai mult de 500 de mile de locul in care li se scufundase goeleta. In tot acest timp ei s-au hranit prinzind pesti mici cu miinile goale, pe care ii sugrumau si ii mincau. La un moment dat, intr-o noapte, cu putin timp inainte de finalul acestei aventuri, ajungind cu disperarea la apogeu si suferind consecintele dietei cu pesti, cei trei barbati s-au rugat lui Dumnezeu sa le trimita si alta hrana in afara de pestii acestia.

Atunci, spre mirarea lor, de sus a cazut ceva direct la ei in barca. Acest ceva era un peste rar, dar deosebit de gustos, dintr-o specie care niciodata nu traieste la suprafata apei, ci dimpotriva, incearca sa stea cit mai adinc.

Mai tirziu, cind au fost salvati, cei trei pescari au povestit despre minunea ai carei martori au fost, ceea ce i-a uimit pe hidrobiologi, care au spus ca o asemenea specie traieste la o adincime de aproape 600 de picioare si au dat o explicatie simpla - o pasare a prins acest peste si l-a scapat pe cind se afla in aer.

Ce inseamna insa patania pescarilor - un raspuns la rugaciunea lor? Cei mai multi au crezut ca aici este mina lui Dumnezeu, pentru ca un alt fel de explicatie care sa sune mai rational nu exista.

Cel mai bine ploile cu pesti pot fi determinate ca o enigma, o mare taina, care pina acum nu a putut fi patrunsa.

0 Response to "Taina ploilor cu pesti"

Post a Comment

Powered by eBizar