Un aparat de fotografiat care reda fapte si personaje din trecut
Femeia rautacioasa din orificiul ferestrei
In februarie 1988, intr-una din casele din Vsevolojsk, o suburbie a Leningradului, s-a intimplat ceva neasteptat: proprietarul unui apartament de la parter a observat un orificiu perfect rotund, la unul din geamuri. In 13 februarie, la fata locului a sosit S. Kuznetov, candidat in stiinte tehnice si profesor la Institutul Politehnic din Leningrad. El a fotografiat ciudatul orificiu, dar cind a developat filmul a vazut in interiorul orificiului figura rautacioasa a unei femei, care parea ca se uita inauntru. In momentul in care Kuznetov facuse fotografia, nimeni nu se afla insa in casa.
Fotografia a aparut imediat intr-o serie de reviste care se ocupa de fenomenele paranormale, iar specialistii au inceput sa emita diverse ipoteze. Careva a glumit atunci, spunind ca poate este vorba de vreo matusa care, desigur, murise demult si care sparsese geamul, aparatul nefacind altceva decit sa inregistreze trecutul.
Un cintaret de muzica usoara intr-o fotografie de familie
Desigur, multora li s-a intimplat sa gaseasca, dupa developarea filmului, alaturi de cei dragi, oameni sau obiecte care in momentul fotografierii nu se aflau acolo. Astfel de cazuri s-au intimplat inca de la aparitia fotografiei. Eduard Buvet, un fotograf francez, a fost chiar arestat, in anul 1875, acuzat fiind ca a contrafacut niste fotografii, in care pe linga figurile persoanelor fotografiate apareau figurile unor persoane publice sau ale unor artisti.
Intr-una dintre fotografiile facute de un moscovit la o mica reuniune de familie, alaturi de persoanele asezate la masa a aparut si un musafir nepoftit, care nu era altul decit un cunoscut cintaret de muzica usoara. Intrucit televizorul nu functiona in momentul fotografierii, toti au fost cit se poate de mirati de aceasta ciudatenie si fotografia a ajuns in paginile revistelor de specialitate. Artistul in cauza s-a abtinut de la orice fel de comentarii.
Evident, in majoritatea cazurilor, specialistii fotografi au reactionat prompt: ori filmele erau vechi, spuneau ei, ori a fost facuta o expunere dubla pe acelasi cadru. Moscovitul in cauza nu se gindise insa niciodata sa-l fotografieze pe cintaretul de muzica usoara.
Fotografiile erau facute cu aparate pentru amatori
Dupa ce au fost emise tot felul de ipoteze, mai mult sau mai putin credibile, s-a gasit totusi cineva care sa incerce sa explice fenomenul aparitiei fantomelor in fotografii, in persoana lui Henrich Silanov, seful Laboratorului de Analiza Spectrala de la Intreprinderea Voronejghologhija.
Analizind o serie de astfel de fotografii, el a observat un lucru care se repeta: cele mai multe dintre fotografiile analizate de el erau facute cu aparate de tip Smena sau Sputnik, aparate cu optica simplificata, utilizate in special de amatori.
Majoritatea celor care au reusit sa fotografieze OZN-uri au folosit aparate foarte simple, ale caror lentile simple permiteau patrunderea atit a razelor ultraviolete, cit si a celor infrarosii (ulterior, in anii ’80, aceleasi rezultate se puteau obtine prin schimbarea lentilelor de sticla cu altele din cuart).
Aparatul care inregistreaza trecutul
Cunoscind aceste lucruri, Silanov s-a apucat sa construiasca singur un aparat, care sa permita fotografierea intr-un diapazon spectral mai larg. Prima fotografie facuta de el a fost in imediata apropiere a laboratorului sau. Silanov nu a facut altceva decit sa fotografieze o masina din curte. In momentul developarii, alaturi de masina aceasta a mai aparut si conturul alteia, care, dupa cum s-a stabilit ulterior, plecase din acel loc cu mult timp inainte ca Silanov sa iasa cu aparatul sau de fotografiat in curtea institutului. In cea de-a doua fotografie a lui Silanov, pe linga cei doi colegi pe care ii fotografiase stind de vorba au mai aparut insa alti doi, care statusera in acel loc cu putin timp in urma, dar oricum, inainte ca Silanov sa faca cea de-a doua fotografie. Aparatul lui Silanov inregistra deci… trecutul.
Criminalistii folosesc astazi fotografia in infrarosu, care le permite fixarea pe pelicula a… invizibilului. Spre exemplu, fotografia realizata cu un astfel de aparat inregistreaza urmele lasate pe asfalt, astfel ca in loc de o masina pot aparea trei: cea fotografiata de fapt, cea care a plecat mai demult din acel loc, precum si cea care abia a plecat de la locul faptei.
Un moment din urma cu 50 de ani
Urmatoarele fotografii au fost facute in mijlocul naturii, pe malul riului Hopra. Una dintre ele, realizata in 26 iulie 1991, la orele 17.00, era de-a dreptul senzationala, aici fiind fixate mai multe evenimente petrecute cu mult timp inainte. In prim-plan, se puteau vedea citiva copaci cu virfurile rupte, precum si citeva obiecte si un personaj care in momentul fotografierii nu fusesera acolo: o femeie, care dormea intr-o barca pneumatica aflata la mal, si un rucsac alaturi. In mod evident, in acest loc fusese o tabara de excursionisti. Urmatoarea fotografie, facuta 15 minute mai tirziu, a fost cu mult mai senzationala: in partea dreapta a cadrului aparea un soldat cu casca pe cap, care statea in transee. In anii razboiului, prin aceste locuri trecuse intr-adevar una dintre principalele linii de aparare. In fotografie erau deci imortalizate evenimente petrecute cu aproape 50 de ani in urma.
In anul urmator, cu aparatul lui Silanov nu au mai fost facute fotografii prea senzationale, cu exceptia a doua cadre, executate pe acelasi mal al riului Hopra. Fusese fotografiat malul riului, dar in fotografie aparusera un cort in care se vedeau figurile a doua persoane, precum si o plasa de pescuit. In cea de-a doua fotografie, in care initial fusese de asemenea fotografiat doar malul gol al riului, apareau doi tineri, care abia se intilnisera aici. In expeditiile ulterioare, fusese fotografiat acelasi mal pustiu al riului, si in cadre apareau din nou figurile unor persoane care poposisera mai demult in aceste locuri.
Vom putea privi in trecut, chiar si in cel mai indepartat
Astfel de experimente, in care sa fie studiata memoria cimpului, au fost efectuate in locuri putin populate sau chiar pustii. In acele locuri unde avusesera loc evenimente importante fotografiile pareau ca sint executate din mai multe straturi, evenimentele suprapunindu-se deci unele peste altele.
Intrebarea este cit de mult poate privi in trecut aparatul lui Silanov. Intr-unul din cadre, de exemplu, a aparut un tanc, utilizat in 1921, in timpul Razboiului civil din Rusia.
Silanov nu a dorit sa genereze senzatie in jurul sau si a fotografiilor sale: Grupul nostru de cercetare va trebui sa inteleaga cit mai bine acest fenomen, declara el. Daca vom reusi sa invatam sa inregistram cimpul informational, cu siguranta ca vom putea privi in trecut, chiar si in cel mai indepartat.
0 Response to "Un aparat de fotografiat care reda fapte si personaje din trecut"
Post a Comment